Heden kan bli som Central Park säger några arkitekter

Påståendet är dumt och meningslöst men så kommer det också från glas- och betongkungen Gert Wingårdh som ritat många av Sveriges fulaste hus och en arkitekt som heter Joakim Kaminsky. Den senare hittar också på den dödfödda idén att skapa ett paradisstråk för rånare och ficktjuvar genom att gräva ner gång- och cykelbanan tvärs över Exercisheden. Det är så dumt att det inte ens borde presenteras som en idé.

Exercisheden är ingen park

När det gäller de liknelser med Central Park i New York som Wingårdh ägnar sig åt är det bara trams. Det finns inga som helst likheter. Central Park är enormt. Heden är stort men inte enormt. Wingårdh och Kaminsky säger att de inte vill förstöra parken. Men. Heden är en grus- och konstgräsyta med några parkeringar i bägge ändar. Det är ingen park i någon som helst bemärkelse. Någon park kan därmed inte förstöras. Central Park är däremot en park.

Göteborg har dessutom redan sitt Central Park. Det heter Slottsskogen och fyller precis samma funktion som Central Park i New York. Det är en stor park. En liten park som Heden skulle bli om det byggdes om till park skulle inte alls ha en sådan funktion.

Dessutom finns en rad små parker och naturområden på gångavstånd från Heden såsom Vasaparken, Kungsparken, Trädgårdsföreningen, Burgårdsparken, Renströmsparken (Näckrosdammen), Lorensbergsparken och Överåsparken. I området finns alltså redan tillräckligt med små parker. Att bygga om Heden till en park är helt enkelt idiotiskt.

Bygg bostäder

Ska vi använda Heden till nåt annat än en tom yta med parkeringar så ska det byggas om till bostadskvarter av klassiskt snitt. Lorensbergs gator, dvs Storgatan, Vasagatan och Kristinelundsgatan förlängs helt enkelt över Excercisheden. På samma sätt förlängs Wadmansgatan och Hedåsgatan i Hedens bostadsområde norrut till Parkgatan. På det sättet skapas 12 bostadskvarter som kan bebyggas med hus av samma typ som redan finns i Lorensberg och Vasastan men kanske med lite fler våningar.

Att idrotten skulle behöva Heden är rent nys. Fotbollsplanerna används nästa aldrig och Gothia Cup kan med fördel använda exempelvis Kviberg, planerna vid Slottsskogen inklusive Slottskogsvallen, Mossenområdets planer och Ruddalen. Heden behövs inte för det ändamålet.

Wingårdh och Kaminskys idéer är helt enkelt inget annat än dumma idéer från ett par självupptagna arkitekter.

Politikernas fantasilöshet och feghet

Kommunens planer på ett nytt parkeringshus känns också lite malplacerat. Det är naturligtvis tänkt att ersätta parkeringshuset som ligger i Lorensbergsparken där det ju planeras bostäder men det vore naturligtvis bättre att bygga bostadshus med parkeringshus under på samma sätt som det planeras på Gibraltarvallens parkering vid Chalmers och Gibraltargatan. Politikerna har inte heller några egentliga idéer eller planer för Hedens grus- och konstgräsöken. Deras fantasi och framtidstro verkar obefintlig.

Läs mer om Heden:

Läs mer om fula hus och Kasper Kalkon-priset

PS. Efter att jag skrev detta inlägg så ändrade GP både rubrik och ingress i sin artikel. Dessutom tycks de ha ändrat enstaka uttalanden av Wingårdh och Kaminsky. Utan att nämna det. Märkligt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!