Långa fängelsestraff i stor narkotikarättegång

Långa fängelsestraff har dömts ut av Uppsala tingsrätt efter omfattande mål om bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt grova vapenbrott. Totalt åtalades 58 personer. Bara tolv av de åtalade är fortsatt häktade i väntan på att domen vinner laga kraft.

Brotten

I rättegången har det bland annat behandlats åtal för synnerligen grova narkotikabrott, grova vapenbrott, grova brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Mycket stora mängder explosiva ämnen (130 kilo), narkotika (amfetamin, metamfetamin, kristall, kokain, cannabis med mera) och vapen har ingått i åtalet. Gruppen misstänks även ha planerat ett sprängdåd mot polisen, enligt avlyssningsmaterial från den knäckta krypteringstjänsten Encrochat och avlästa meddelanden i appen Signal. Flera personer åtalades även för penningtvättsbrott. Därutöver ett antal ytterligare mindre allvarliga brott.

-Uppsala tingsrätt dömer de huvudmisstänkta för brott som grovt eller synnerligen grovt narkotikabrott, grovt eller synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga om explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Dessutom döms flera för grovt vapenbrott. Tre personer som varit inblandade i att narkotikaklassade tabletter transporterades från utlandet till Sverige eller inom Sverige till Uppsala döms också till fleråriga fängelsestraff samt till utvisning, säger Ulf Walther, rådman vid Uppsala tingsrätt och rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Domarna

I domen som är på över 600 sidor har tingsrätten dömt flertalet gärningsmän till långa fängelsestraff. En 29-åring, Ibrahim Arslan, fick 8 år och 3 månader för bland annat grovt narkotikabrott, förberedelse till allmän ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Senast han dömdes var 2013 då han fälldes för bland annat grovt rån och hot mot tjänsteman till 7,5 års fängelse i Svea hovrätt. Han har tidigare också dömts för misshandel, häleri, narkotikabrott och mordförsök.

Fängelse i 7 år och 9 månader blev domen för Jesper Segermark. Han dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Dana Omar fick för sin del fängelse i 6 år och 9 månader. Detta för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, förberedelse till allmän ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Branislav Maximovic fick fängelse i 5 år och 6 månader för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Han ska även utvisas. Dessutom dömdes Lukas Sköld till 5 års fängelse för grovt narkotikabrott, vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

En man vid namn Agaton Gustafsson fick 4 års fängelse. Han dömdes för grovt narkotikabrott, vapenbrott, förberedelse till allmän ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Även Aleksandar Radovanovic dömdes till 4 års fängelse. I hans fall för grovt narkotikabrott. Han ska också utvisas. Vlado Tadic fick fängelse i 4 år och 1 månad för grovt narkotikabrott samt utvisning.

Totalt dömdes dessutom ytterligare 4 personer till lite längre straff (3 års fängelse eller lite mer).

Låga straff och frikännanden

Ärendet har kopplingar till Södertäljenätverket då en av de åtalade är en ledande medlem. Det rör sig om Abraham Aho. Han dömdes till 6 månaders fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. I övrigt berör åtalet personer från ett separat kriminellt nätverk i Uppsala.

Många av de åtalade (ett 10-tal) frikändes helt från brott. De trettital personer som åtalats för köp och penningtvätt fick i allmänhet bötesstraff eller skyddstillsyn. 17 personer åtalades för lite grövre brott och en del av dessa frikändes.

Rättegången

Huvudförhandlingen i målet har pågått mellan mars och midsommar i år. Antalet förhandlingsdagar var 40 stycken Ett stort antal personer har i olika skeden varit frihetsberövade i målet. Vissa sedan maj 2020. Tolv av dessa är alltjämt häktade i väntan på att domen ska vinna laga kraft.

Utredningen

-Det har varit en omfattande utredning som åklagaren har lagt fram för rätten och förundersökning pågick i delar av målet fram till slutet av huvudförhandlingen. Tingsrätten konstaterar i domen att åklagaren i stora delar har styrkt sina påståenden, bland annat att det har funnits en organisation för narkotikahandel där den i målet huvudmisstänkte varit styrande. Åklagaren har också visat att det förbereddes en allmänfarlig ödeläggelse, dock inte att denna var planerad att riktas mot polisen. Vidare har åklagaren kunnat knyta vissa tilltalade till omfattande beslag av sprängämnen, säger Karin Eriksson, tf. rådman vid Uppsala tingsrätt och ansvarig domare för målet.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!