Läkare dömd till fängelse för covid-19-fusk

Göteborgs tingsrätt har meddelat dom avseende åtal för 7 fall av bedrägeri och osant intygande, grovt brott samt urkundsförfalskning vid 2 tillfällen av en läkare begångna under december 2020 och januari 2021. Tingsrätten har dömt läkaren till fängelse i 1 år.

Åklagaren väckte åtal avseende bedrägeri i 7 fall mot en läkare för att i sitt företag Husdoktorn (husdr.se) lurat personer att betala för reseintyg där de tagna proverna inte analyserats. Åtalet avsåg även osant intygande, grovt brott, för att i dessa fall i sin yrkesmässiga vårdverksamhet sanningslöst intygat att patienten lämnat ett negativt prov avseende covid-19. I två fall åtalades läkaren också för urkunds­förfalskning.

Läkaren förnekade samtliga brott.

Bevisning

Under rättegången lades fram en stor mängd skriftlig bevisning och flera personer hördes. Däribland personal från det laboratorium som angavs har testat proverna och lämnat provsvar.

Tingsrätten ansåg det utrett att laboratoriet inte tagit emot eller analyserat några prover från läkaren eller hans firma. Inte heller har de lämnat några provsvar vare sig i skrift eller muntligen. Tingsrätten ansåg därför att åtalen anseende bedrägeri är styrkta i samtliga fall. De såg också allvarligt på att läkaren utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning. Också åtalen för osant intygande, grovt brott, ansåg tingsrätten vara styrkta.

Omständigheterna att utfärdandet av intygen skett systematiskt och att gärningarna kunnat bidra till ökad smittspridning av covid-19 gör att de har ett högre straffvärde än vad som normalt gäller för brottstypen.

Slutligen har tingsrätten ansett att åtalen avseende två fall av urkundsförfalskning är styrkta. I ett fall har läkaren bl.a. angett en påhittad läkare som utfärdare och i ett fall har han ändrat i ett provsvar som avsåg en annan patient.

Dom

Tingsrätten anser att det samlade straffvärdet för brottsligheten klart överstiger fängelse i 1 år. Vid påföljdsbestäm­ningen har tingsrätten i mildrande riktning beaktat att läkaren torde förlora sin läkarlegitimation till följd av domen. Även med det i beaktande ska påföljden på grund av det höga straffmätningsvärdet bestämmas till fängelse 1 år.

Läkaren ska betala skadestånd till de 6 målsäganden som betalat för osanna reseintyg och som företrätts av åklagaren i målet.

Detta är det första målet som gäller falska covid-19-prov. Ett betydligt större ärende handlar om ett annat företag som bedrivit provtagning på flera platser och under längre tid än husdr.se.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!