Ovanligt gängrelaterat mord i Luleå

Den siste juli dödades en 25-årig kvinna i Notviken i Luleå. Hon sköts på nära håll i vad som verkar vara en gängrelaterad skjutning där kvinnan enligt polisen var den tilltänkta måltavlan för skjutningen. Det är ovanligt att en kvinna är det tilltänkta mordoffret i en gänguppgörelse och det är ovanligt med gänguppgörelser i Norrbotten. Ett ovanligt mord alltså.

Kvinnan mördades enligt media av en man som tillhör eller tillhört det kriminella gänget Shottaz från Rinkeby. Den mördade kvinnan hette enligt uppgift Frida Landin och har tidigare dömts för mindre brott.

En man i 30-årsåldern har gripits och häktats som misstänkt för mord. Han greps dagen efter mordet och heter enligt uppgift Simon V*st*rm@rk och dömdes i slutet av juni för grov misshandel och grovt olaga hot till fängelse i 2 år och 6 månader. I samma brottmål dömdes också 4 andra. Han var fri i väntan på att får avtjäna sitt fängelsestraff och tycks alltså under tiden ha blivit inblandad i ett mord. Enligt Aftonbladet ska han ha agerat chaufför vid mordet.

Den misstänkte kan enligt vissa uppgifter ha en indirekt koppling till Hells Angels MC (HAMC) vilket också gäller mordoffret. Hells Angels MC är sen länge det ledande kriminella nätverket i Luleå så det är inte direkt något märkligt. Inte heller betyder det att det finns någon koppling mellan HAMC och mordet.

Koppling till Shottaz och FLG

Det ska också finnas en koppling till ett mord den 5 juli i Rinkeby. Den som mördades då var Mustafa Rashid Ismael (Ninow). Han ska ha haft en koppling till gänget FLG som främst har koppling till Tensta. Eventuellt ska han och några andra personer dock ha lämnat FLG för att starta eget. FLG betraktas som allierade med det kriminella gänget Shottaz från Rinkeby. De kallas ibland också Shottaz yngre. Enligt vissa uppgifter ska han ha mördats av personer från ett kriminellt nätverk från Sollentuna som också har koppling till Luleå.

Enligt media ska fler personer med koppling till Shottaz ha befunnit sig i Luleå vid den tid mordet skedde. Två personer som ursprungligen är från Järvafältet, Y*hye (Mah*med *hmed) som är medlem i gänget FLG och B*hnan Moh*mmed Yusuf är kända för att tidvis befinna sig i Luleå. Bland annat har de dömts för en misshandel där. Även Mustafa Rashid Ismael (Ninow) dömdes för misshandel i samma rättegång.

Expressen uppger också att fyra medlemmar i Shottaz greps i början av juni för att ha kört in i ett militärt skyddsområde. Fast det verkar ju mer sannolikt att det handlar om medlemmar i FLG.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!