Fredrik Kärrholms dumheter om brottslighet på GP:s ledarsida

Fredrik Kärrholm är en före detta polis som efter det varit forskare. Han har tydligt högerextrema åsikter och har i sin forskning visat att han har fel i och om det mesta. Detta är förstås det som kvalificerat honom för att skriva dumheter i en gästkrönika på GP:s ledarsida. Idag är han analyschef hos organisationen Säkerhetsbranschen (vaktbolagens organisation).

För det först har Sverige inte en speciellt våldsam gängmiljö i ett internationellt perspektiv. Den är ungefär lika våldsam som gängbrottsligheten i Nederländerna, Spanien och Storbritannien. Men mycket mindre våldsam än i USA och mer våldsam än i Tyskland. Sverige har dock fler skjutningar i gängmiljöer än många andra länder men vi har totalt sett inte fler mord i förhållande till befolkningen. Inte ens fler gängmord.

Våld

Länder med långa och hårda straff har i allmänhet en högre brottslighet än Sverige. Det är iofs inte så svårt eftersom Sverige är ett land som tillhör de med lägst brottslighet i hela världen. Kärrholm får det att låta som om Sverige var ett av de våldsammaste länderna i världen. Hans ledarartikel i GP är helt klart totalt vilseledande. Och forskningen på området är mycket klar. Hårda och långa straff för ungdomar är kontraproduktivt. Kärrholm låtsas som att det inte är på det viset.

Visst har fattiga områden i Sverige problem med att folk blir brottslingar. Kriminaliteten är och har alltid varit högre i arbetarklassen. Det är inget nytt och har ingen som helst koppling till invandring. Det är inte invandrare som begår brott utan personer födda och uppvuxna i fattigdom i Sverige. Ofta med dålig framtidstro och låg tilltro till samhället men samtidigt offer för de borgerliga myterna om att ensam är strak och materiell rikedom de viktigaste att sträva efter. Såna myter som personer med Kärrholms högerextrema åsikter älskar att sprida.

Korkade idéer

Kärrholm har en del rent korkade idéer om hur brottsligheten ska kunna bekämpas såsom stoppad invandring (hur det nu ska gå till när vi nästan inte har nån) som ju inte har nån som helst koppling till brottsligheten, nolltolerans (har aldrig fungerat nånstans och där det har tillämpats har det övergetts på grund av alla polisövergrepp det resulterar i), hårda straff (som bevisligen inte fungerar) och konservativ moralism (det är vad han menar med kultur och värderingar ska ses över) och kollektiv bestraffning (föräldraansvaret ska skärpas).

Moralism kan visserligen fungera till viss del men leder till ett obehagligt och intolerant samhälle. Kollektiv bestraffning kommer att leda till att föräldrar aldrig kommer att rapportera barns brottslighet och alltså leda till en allt sämre situation vad det gäller kriminalitet.

Dessutom lägger han fram den del förslag som kanske låter bra men inte betyder nåt, däribland att kultur och värderingar som ju kan tolkas hur som helst vilket gör det meningslöst. Vidare att skolor präglas av mer ordning som är ytterligare ett meningslöst förslag som låter bra. Problemen i skolan beror inte på dålig ordning utan på segregation och att arbetarklassens skolor är sämre och med sämre utbildning. Det kan sen skapa oordning. Den enda vettiga och sannolikt också enda fungerande åtgärden är att avprivatisera skolan.

Vettiga förslag

Men sen har Kärrholm också några vettiga förslag men han fyller dem inte med innehåll vilket betyder att de i praktiken också är meningslösa. Han vill att sociala insatser intensifieras och arbetsmarknadspolitiska program ses över.

Visst det är vettigt att få ner arbetslösheten. Det räcker dock inte med fina arbetsmarknadspolitiska program. Istället måste fast anställning vara normen, inhyrd personal inte tillåtet annat än i undantagsfall och med facket godkännande och alla typer av tillfälliga anställningar avskaffas eller begränsas kraftigt.

Och självklart måste sociala insatser intensifieras. Grundläggande i det läget är att socialbidrag, a-kassa, försörjningstöd, sjukpeng, aktivitetsstöd och allt vad det kallas och heter går att leva på. Dessutom behövs ordentligt stöd till föreningsliv, fritidsgårdar som är öppna när de behövs etc.

En av de viktigaste åtgärderna mot brottsligheten nämner Kärrholm inte alls. Nämligen att bostadsbrist och trångboddhet måste byggas bort.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!