Kristianstadsskjutningarna

På måndagskvällen fick polisen in larm om höga smällar i Gamlegården. På platsen gjorde polisen flera fynd som talade för att en skottlossning ägt rum. Ingen skadad person kunde hittas.

På tisdagen fick polisen återigen in larm om skottlossning i Gamlegården. Skottlossningen skedde i nära anslutning till Gamlegårdens centrum. Om denna skjutning har någon koppling till den tidigare är oklart.

Tre personer skottskadades allvarligt. Två yngre män, en i 20-årsåldern och en i 30-årsåldern samt en kvinna i 60-årsåldern. En av dem hittades inne i Gamlestadens köpcentrum. Mannen i 30-årsåldern är har en äldre bror som är välkänd i kriminella sammanhang men är själv inte känd för koppling till brottslighet. Kvinnan i 60-årsåldern som är utomstående offer har en son som är vän med den skottskadade mannen. Kanske stod de två och pratade och därför blev även kvinnan träffad. Den tredje skottskadade tycks också var en utomstående.

Under tisdagskvällen greps tre yngre män, enligt Kvällsposten tonåringar, som misstänkta för inblandning i tisdagens skjutning.

Kriminella nätverk

Kristianstad har enligt Kristianstadsbladet flera kriminella nätverk. Flera av dem finns i Gamlegården och Näsby. Gamlegården är vad jag förstår en del av Näsby. Dessa nätverk består vart och ett i huvudsak av personer som är släkt med varandra. Att kalla det kriminella nätverk förefaller något överdrivet.

I en stadsdel som heter Charlottesborg finns enligt Kristianstadsbladet ett annat gäng mer en mer hierarkisk uppbyggnad. En 27-årig man utpekas som ledande i detta gäng:

27-årig man. Pekas ut av polisen som ledargestalt inom narkotikaförsäljningen som utgår från Charlottesborg. De senaste åren har han vid upprepade dömts för narkotikabrott. Senast förra året då han dömdes till fyra månaders fängelse. Grupperingen där han ses som ledare misstänks bedriva omfattande försäljning av narkotika i Kristianstad. Vid flera tillfällen har polisen anträffat gömmor med både narkotika och vapen som kunnat kopplas till medlemmar i gänget.

Så sent om i juni häktades 5 män från Kristianstad som en följd av operation Trojan Shield.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!