FC Ibra i Borås – lika misslyckat som Lugna gatan

Att anställda dömda kriminella som rollmodeller för ungdomar på väg in i brottslighet är kanske något som verkar bar. Men det är ett koncept som leder raka vägen åt helvete. Alla exempel från verkligheten visar att det är mycket dåligt. Lika dåligt som att sätt ungdomar i fängelse.

Fryshuset i Stockholm prövad metoden för att få unga män att lämna skinnhuvudkulturen. Det ledde till att gruppen av mycket våldsamma unga nazister i Stockholm ökade enormt.

Lugna gatan prövades på många olika håll I Sverige. Tidigare kriminella visade sig vara aktiva kriminella och gängen fick en bra rekryteringsbas.

FC Ibra Borås

FC Ibra på Hässleholmen i Borås är ytterligare ett sådant exempel. I detta fall gjordes det i form av en idrottsklubb som dessutom hade så kallade trygghetsvärdar som patrullerade Hässleholmen. Det hela finansierade av Borås stad och Allmänna arvsfonden. Tidigare kriminella som sagt att de slutat med brottsligheten anställdes i föreningen där de sedan skulle ta hand om ungdomar som var i farozonen för att rekryteras till kriminella gäng. En del av dessa ungdomar anställdes i föreningen.

Många av de ungdomar som varit anställda i FC Ibra i Borås har figurerat i de våldsdåd som förekommit i Borås sen 2013 då en konflikt mellan ett kriminellt nätverk i Hässeholmen/Hulta och ett annat i Norrby uppstod. Polisen kallar de nätverken för Hässlenätverket respektive Kristinebergsnätverket (KB-nätverket).

Gudfadern

Inte förvånande och i likhet med Lugna gatan blev FC Ibra istället en rekryteringsbas för det kriminella nätverket i Hässleholmen. En person vid namn Sluara Jamal Fatah som av Borås Tidning kallas Hässleholmens ”Gudfader ”arbetade i flera år för FC Ibra. Han har nyligen dömts till fängelse i 2 och ett halvt år för att ha planerat ett mord på en konkurrent från KB-nätverket, Kamran Alawinya.

Den så kallade gudfadern har tidigare inte dömts för några allvarliga brott:

Men trots de många domarna, de 15 avsnitten i belastningsregistret och våldsangreppen mot polisen skiljer sig ”gudfaderns” kriminella historik på en punkt från nästan samtliga män som under åren ingått i toppen av Borås gängliv.

30-åringen har aldrig dömts för något grovt brott eller avtjänat fängelsestraff.

Före den internationella gryningsrazzian i höstas är det enda nämnvärda frihetsberövandet en häktning på 2,5 månad efter skotten mot polishuset 2015. Gängledaren frikändes från dådet – och fick 65 000 kronor i skadestånd från staten.

I utredningar framträder en bild av hur försiktigt och noggrant 30-åringen agerar. Han lyckas hålla sig undan i 1,5 månad när han är efterlyst 2015, innan han självmant överlämnar sig. Han går igenom planen, flyktfordon och vapen gång efter gång för att inget ska kunna knytas till honom vid mordbeställningen ifjol.

Hässlenätverket

Efter att Sluara Jamal Fattah tog över som den ledande personen i Hässlenätverket efter Farhang Ezzati som dömdes till livstid för ett knivmord har dock våldet minskat. Den ledarstil som gällde tidigare ledde till både externa och interna stridigheter. Fattah har istället byggt upp ett mer centraliserat kriminellt nätverk med starkare toppstyrning och bättre organisation.

Mellan 2014 och sommaren 2017 skedde två mord, minst elva skjutningar och en handgranatsattack som kopplades till gängmiljön. Därefter upphörde gängskjutningarna helt och grovt gängvåld lyste med sin frånvaro i ungefär 2 och ett halvt år. I slutet av 2019 flammade dock våldet upp igen.

Den typen av projekt och insatser som Lugna gatan och FC Ibra representerar leder i all fall jag känner till mer brottslighet och våld. Det fungerar på precis samma sätt som fängelsevistelse, unga personer som begått brott skolas in i grövre brottslighet av äldre kriminella. Det är därför den typen av projekt inte ska genomföras och det är därför unga personer inte ska dömas till långa fängelsestraff.

Läs mer:

PS. FC Ibra i Borås ska inte förväxlas med idrottsklubben i Göteborg som bär samma namn. Den klubben har inget med de kriminella gängen i Borås att göra.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!