Veganism är reaktionärt

Om alla människor skulle sluta äta animalier (animaliska produkter) och blev veganer skulle det leda till en katastrof för den biologiska mångfalden på många håll i världen. Det skulle också gör det omöjligt att producera ekologiskt odlad mat. Sannolikt skulle det också leda till svält och näringsbrist i många delar av världen.

I stora delar av världen är den biologiska mångfalden störst på betesmarker. Det gäller exempelvis i Sverige där ängar, hagar, lundar och skogsbryn hör till de områden som har störst biologisk mångfald. För att sådana områden ska kunna bevaras krävs det betesdjur, dvs får, kor, hästar, getter etc. Det största problemet för den biologiska mångfalden i Sverige är inte skogsbruket utan de igenväxande betesmarkerna. Något som kort och gott beror på betesdjursbrist. Om alla gick över till vegankost skulle läget försämras ännu mer.

Veganism är kort och gott ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden.

——————————–
Biologisk mångfald hotas av veganism
——————————–

Ekologiskt jordbruk

När det gäller ekologiskt odlad mat så kräver den att det finns tillgång på naturgödsel, dvs skit. Konstgödsel får inte användas. Utan betesdjur finns inget naturgödsel att tillgå. Att odla ekologiskt är i det läget inte möjligt. Det finns säkert också veganer som anser att veganmat inte kan framställas med hjälp av naturgödsel då det ju är en animalisk produkt.

Veganism omöjliggör ekologisk och miljövänlig odling och framställning av mat.

Men om vi inte äter kött så minskar vi ju utsläppen av växthusgaser hävdar många, Sant är att vi idag förmodligen äter för mycket kött och bör minska konsumtionen. Men om det minskar utsläppen av växthusgaser beror på vilkens sorts kött det är. Naturbeteskött har sannolikt inga utsläpp av växthusgaser överhuvudtaget.

——————————–
Samma antal kor är klimatneutralt
——————————–

Om vi vill ha ett miljövänligt och klimatvänligt samhälle där naturens resurser utnyttjas på ett långsiktigt hållbart sätt och där den biologiska mångfalden bevaras ska vi inte gå över till veganska kost. Detta då sådan kost motverkar ett miljövänligt och klimatvänligt samhälle.

Veganism må upplevas radikalt. Det skulle också innebära en radikal försämring av miljön på jorden. En radikal minskning av den biologiska mångfalden. En radikal minskning av det miljövänliga jordbruket. Men en reaktionär förändring av samhället. Totalt sett en försämring av våra livsvillkor och en försämring för djur- och växtlivet på planeten. Veganism är utan tvekan reaktionärt i det stora hela.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!