Fängelse för assistansbedrägeri

Göteborgs tingsrätt har dömt 18 personer med kopplingar till ett assistansbolag för grova bedrägerier och grova bidragsbrott mot Försäkringskassan och Göteborgs stad. Fyra personer har frikänts helt.

Tingsrätten har ansett att det är bevisat att de tilltalade tillsammans och i samförstånd med varandra har begått grova bedrägerier och grova bidragsbrott mot Försäkringskassan och Göteborgs stad. Det har skett med hjälp av ett assistansbolag, Sandy Assistans AB. Hela ärendet började rullas upp när Försäkringskassan för några år sen granskade assistansersättningen för en person i Vänersborg.

Sandy Assistans AB ägs av Sandy Djordjic men bolaget är försatt i likvidation vilket betyder att det kommer att upphöra. Hon var ordinarie ledamot i styrelsen med fadern Stanislav Djordjic som suppleant.

Medgärningsmän har bland annat varit s.k. pappersassistenter som inte utfört något assistans­arbete i verklig mening. De har lämnat tillbaka utbetalade löner till huvudmännen. Brottsligheten har pågått under åren 2012–2020 och totalt har mer än 40 miljoner kr utbetalats från Försäkringskassan och Göteborgs stad för fyra brukare.

Brotten

Brotten har, i huvudsak, gått till på det sättet att brukarna har överdrivit sina behov och därigenom vilselett Göteborgs stad eller Försäkringskassan att bevilja dem ersättning för personlig assistans, trots att det inte haft behov av den.

Den assistansersättning som sedan betalats ut har istället använts till huvudmännens levnadskostnader, konsumtion och privata investeringar såsom ett stort hus i Bosnien.. En mindre del har också gått till medgärningsmän. Dessutom till svarta löner till en del av de personer som uppträtt som assistenter. I verkligheten har utfört andra arbetsuppgifter än sådana som omfattas av rätten till personlig assistans.

Dessa personer har i stor utsträckning varit fattiga personer från Balkan och Rumänien. En del av dem har lockats till Sverige i förhoppning om att få uppehålls- och arbetstillstånd. De har sedan fått arbeta med diverse tjänsteuppgifter för huvudmännen för låga svarta löner plus mat och husrum.

Domarna

Av de 22 som var åtalade i målet har 14 dömts till fängelse från tio månader till sju år och sex månader. Fyra fick villkorlig dom och böter och fyra frikändes. De dömda ska även betala stora belopp i skadestånd till Försäkringskassan och Göteborgs stad. Tolv av de dömda har varit häktade under ärendets gång. Totalt har 50 personer figurerat som misstänkta i ärendet. Men endast 22 av dem åtalades. Över 130 personer har hörts.

Göteborg

Sandy Djordjic fick sju och ett halvt års fängelse, hennes mamma Katarina Djordjic fick samma straff och hennes pappa Stanislav Djordjic sex och ett halvt år för grova bidragsbrott och grovt bedrägeri. Alla tre fick också näringsförbud. Ytterligare en person från familjen, Vojislav Djordjic, troligen en bror till Stanislav Djordjic, finns bland de dömda. 3 år och 4 månaders fängelse fick han.

Stanislav Djordjic är även en av de fyra påstått mycket hjälpbehövande personer som beviljats assistanstimmar. De tre familjemedlemmarna har också dömts för bedrägeri för att ha tagit upp lån i en anställds namn:

De tre huvudmisstänkta – dottern och hennes föräldrar – åtalas även för grovt bedrägeri genom att ha tagit lån på 1,2 miljoner kronor i en annan persons namn.

Denne person var anställd i assistansbolaget, och har till polisen uppgett att han blivit fråntagen sitt id-kort, bankkort och bankdosa av dottern och hennes mor. Den anställde mannen har uppgett att han hotats av personerna bakom assistansbolaget att bli tillbakaskickad till hemlandet om han inte gjorde som de krävde.

Vänersborg

Dessutom sex personer från och samma familj i Vänersborg som förmodligen även är släkt med familjen i Göteborg. Mamman i Vänersborgsfamiljen, Ferida Krieziu, är en av de fyra påstått mycket hjälpbehövande personer som ingått i härvan. Hon dömdes till fängelse i 4 år och 4 månader. Assistansersättningen till henne använts för att ordna anställning för andra familjemedlemmar. Dessa har också dömts för grova bedrägerier och grova bidragsbrott mot Försäkringskassan. Nasuf Krieziu fick 4 år och 10 månader. En ur familjen Krieziu frikändes.

Alla de åtalade och dömda har förnekat brott.

Läs mer om assistansbedrägerier:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!