Finansmarknaden orsakar inte gängkrigen

Finanseliten skapade de kriminella gängens makt och våld skriver Bror Perjus i en debattartikel i ETC. Det är inte korrekt. Han skriver också att kopplingen mellan gängkriminaliteten och finansmarknaden är starkare än mellan invandring och gängkriminalitet. Det kan vara sant för det finns ingen koppling alls mellan invandring och brottslighet. Men samtidigt måste jag nog konstatera att kopplingen till finansmarknaden också är i stort sett obefintlig.

Gängkonflikterna

Låt oss titta på orsaken till konflikterna mellan de kriminella gängen. Ursprunget till de två blodigaste gängkonflikterna är två rån. I det ena fallet troligen osämja om uppdelningen av rånbytet och i det andra fallet osämja på grund av vilka som fick vara med på rånet och vilka som inte fick det.

Det handlar om gängkonflikterna i Biskopsgården och gängkonflikten i Rinkeby. Knarkaffärer och konflikter kring knarklangning ligger inte bakom de två konflikterna utan det började med ett par rån. Därefter har det varit en spiral av våld mellan olika grupperingar som främst styrts av hämnd och heder men även påverkats av osämja kring hanteringen av bedrägerier samt av kärleksaffärer och knarkhandel.

—————————-
Sveriges blodigaste gängkonflikter
—————————-

Konflikten mellan Bredängsnätverket och Östberganätverket som också hör till blodigare utlöstes dock av en stöld av kokain. Men inte av en konflikt om knarkaffärer i sig. Bakgrunden till den blodiga konflikten mellan två kriminella nätverk i Malmö är förmodligen att söka i hanteringen av vinsterna från bedrägerier som länge varit den viktigaste verksamheten bland gängkriminella i Malmö. I Vårbyområdet tycks konflikten ha utlösts av dålig personkemi och personliga motsättningar mellan två ledande personer.

Drogerna och våldet

Överhuvudtaget finns det en mycket svag och oftast obefintlig koppling mellan knarkhandel och gängkonflikter. Och därmed också mellan finansmarknader och gängvåld som Perjus menar finns. Även om den finns när det gäller kokainbruk (drog nummer tre i Sverige) är det inte det som driver och orsakar våldet. Framförallt mellan cannabishandel eller amfetaminhandel och våld.

—————————-
Det är inte cannabishandeln som driver skjutvapenvåldet
—————————-

Cannabis och amfetamin är de i särklass två största drogerna i Sverige och omsätter mest pengar. Men det kan finnas en viss koppling mellan kokainhandel och våld på grund av speciella omständigheter (ett resonemang jag utvecklar här). Knarkhandel mår bäst av lugn och ro och låg polisnärvaro. Våld och skjutningar står i direkt motsatsställning till detta.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!