Narkotikamarknaden i Sverige

Narkotikamarknaden i Sverige exklusive narkotikaklassade läkemedel beräknas omsätta totalt 2,7 miljarder SEK (2019) Inte heller sådan narkotika som transiteras genom Sverige till Norge, Finland, Danmark och andra länder är medräknad. Omsättningen är dock väldig osäker och narkotikahandeln totalt i och genom Sverige kan lika gärna omsätta uppemot 7 miljarder. Siffrorna ska alltså tas med en stor nypa salt.

Sverige har Nordens största hamn, Göteborg. 40% av all norsk import kommer den vägen liksom 20% av den danska importen. Hur mycket av Finlands import som går via Göteborg är okänt. Vi kan nog anta att ungefär lika stor andel av narkotikahandeln i de andra nordiska länderna går via Göteborg. Det innebär att de kriminella gängen i Sverige med välfungerande och stabila internationella kontakter kan tjäna väldigt mycket pengar bara på transittrafik. Det är detta som avspeglas i de beräkningar som menar att knarkhandeln i Sverige tidigare underskattats.

Inhemsk narkotikahandel

Cannabis står för 45% av värdet av den inhemska narkotikahandeln följt av amfetamin med 24% och kokain 19%. När det gäller volymerna så är fördelningen att cannabis för ungefär 77% av vikten, amfetamin för cirka18%, kokain för ungefär 4% och heroin för cirka 1,5%

Narkotikan

Cannabis och narkotikaklassade läkemedel hanteras av 100-tals (kanske 1000-tals) mindre kriminella grupperingar och enskilda personer. Amfetamin och heroin hanteras av kriminella nätverka som funnits mycket länge, exempelvis kriminella mc-gäng (amfetamin) och kriminella nätverk med ursprung på Balkan. De har sen länge väl fungerande kontakter med leverantörer och noggrant uppbyggda smugglingsnätverk, -vägar och system för distribution. Risken att de åker fast är mycket mindre i detta läge.

Amfetamin, heroin och narkotikaklassade läkemedel säljs också i huvudsak till personer ur samma socialgrupp, dvs från från samma klassbakgrund som säljarna. Något som minskar risken att åka fast. Cannabis och narkotikaklassade läkemedel säljs i stor utsträckning till vänner och bekanta men även direkt till okända på gatan. Även det innebär att risken att åka fast minskar.

Att kokain är så dyrt gör att den sammanlagda omsättningen av kokainhandeln förhållandevis stor. Nästan lika stor som omsättningen i amfetaminhandeln. Men cannabis och amfetamin omsätter mer i Sverige. Cannabis mycket mer. Internationellt omsätter kokain sannolikt näst mest efter cannabis följt av narkotikaklassade läkemedel samt heroin och opium.

Kokain säljs i huvudsak till överklassen på grund av det höga priset. En dyr drog som dessutom inte ger ett fysiskt beroende. Vad som också är typiskt är att de som använder kokain utan problem kan sköta sitt jobb, sitt familjeliv och sitt sociala liv. Kokainmissbruk i överklassen innebär ingen utslagning.

Genom att kokain säljs till överklassen finns ingen egentlig koppling mellan kunderna och säljarna. Köparna vill inte träffa leverantören i sin hemkvarter eller i säljarnas bostadsområden utan de träffas på alla möjliga ställen eller får kurirleverenser. Det senare ser om som vilka budleveranser som helst. Kraven på kommunikation av olika slag är därmed större. Det ökar risken att åka fast.

De kriminella nätverken

Den gamla etablerade kriminella nätverken som kontrollerar amfetamin- och heroinmarknaderna har sen länge fungerande och effektiva sätt att tvätta pengar, främst via bygg- och restaurangbranschen. De ingår också i kluster med omfattande svart ekonomi. Detta gör risken att åka fast mindre.

De nya kriminella nätverken har inte samma förbindelser och möjligheter. De har fått försöka bygga upp dem och de använder ofta privata vårdföretag (sannolikt assistansföretag i först hand) och växlingskontor för pengatvätten. Risken att åka fast är större för dessa gäng.

Kokain är något som nya gatugäng slagit sig in på då amfetaminmarknaden kontrolleras av kriminella gäng de inte vill ha någon konflikt med.

Då de inte haft några gamla uppbyggda kriminella kontakter i andra länder har de fått bygga upp dem. Det har inneburit att de i många fall flyttat till Spanien och andra länder för att skapa dessa kontakter. Något som ökat risken att åka fast. Det har också ökat behovet av kommunikation vilket inneburit att det främst är kokainaffärer som avslöjats när polisen knäckt olika krypterade kommunikationsnätverk (EncroChat, SkyECC, ANOM).

Med risken att åka fast så ökar också risken för våldsamma konflikter inom och mellan gängen. Behovet av att skaffa egna leverantörer i utlandet leder till konkurrens och ökar risken för våldsamma konflikter. På samma sätt ökar konkurrensen då kundkretsen för kokain är mycket mindre (färre antal personer) än för cannabis och amfetamin. Det ger också större risk för konflikter.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!