Gig-ekonomin: Apparna och arbetet

Hur kommer det sig allt fler har en app som chef och en arbetsdag som dikteras av telefonen? Organisationen GigWatch har släppt rapporten “Apparna och arbetet: om gigifieringen av arbetsmarknaden” som försöker att ge ett svar på frågan.

Rapporten undersöker gigifiering av arbetsmarknaden. Det är en process där gigekonomin sprider sig till fler och fler arbetsplatser, branscher och ekonomier, och där allt fler arbeten börjar likna gigjobb.

Gigekonomin handlar inte bara om cykelbuden, även om de är de mest synliga representanterna. Den berör allt från lärare till städare, programmerare och taxichaufförer. I vår rapport har vi undersökt bakgrunden till denna utveckling, och vi visar vilka konsekvenser den kan få. Kontentan är att gigifieringen av arbetsmarknaden är någonting som angår oss alla.

Jacob Lundberg, talesperson för GigWatch.

GigWatch har granskat gigekonomin under de senaste två åren. Rapporten är ett resultat av detta arbete. Man kan se hur kombinationen av digital övervakning och osäkra anställningar leder till ökad flexibilitet för företag. Detta på bekostnad av arbetares hälsa, ekonomiska trygghet och inflytande över sitt arbete.

Ett exempel

För att visa hur denna process kan gå till gör vi ett nedslag på Movebybike, ett lastcykelåkeri som Miljöpartiet hyllade för deras klimatvänliga transportlösning. När riskkapital kom in i bilden och de bestämde sig för att expandera verksamheten hämtade företagsledningen inspiration från gigekonomin. Förarna fick då börja använda sina privata kläder och mobiltelefoner i tjänsten. Vidare infördes flexibla scheman och övervakningen via företagets appar intensifierades.

Movebybike var från början ett exempel på att apparna kunde användas på ett schysst sätt. Det var först när företaget skulle skalas upp som det började gigifieras. Det är bortom tvivel så att det var riskkapitalisternas krav på avkastning som ledde till en försämrad arbetsmiljö,

Anton Hultberg, före detta skyddsombud på Movebybike och talesperson för GigWatch.

Samtidigt finns också tendenser i motsatt riktning: gigarbetare som organiserar sig, domar som förbjuder egenanställningar och länder som stiftar lagar för att täppa till kryphålen som gigföretagen utnyttjar.

Läs mer: Gig-ekonomin är inte direkt nåt nytt

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!