Vänsterpartiet vill vinna väljare från SD och soffan

Inför nästa val så är tanken att Vänsterpartiet ska försöka vinna väljare som tidigare röstat på socialdemokraterna men idag röstar på Sverigedemokraterna (SD). Detta handlar till stor del om arbetare från bruksorter på landsbygden där fabrikerna och gruvorna försvunnit sen länge. Men det är bara en av de väljargrupper som Vänsterpartiet har för avsikt att vända sig till i nästa valrörelse.

Den andra gruppen som Vänsterpartiet vill vinna är arbetarklassen i städernas miljonprogramsområden. Det handlar om folk som inte röstar alls, vit arbetarklass som ibland röstar på Sverigedemokraterna och fattiga som röstar på sossarna.

Arbetarklass

Kort och gott handlar det om att försöka vinna arbetarklassväljare både på landsbygd och i storstad. Det är inte lätt och kan bara göras genom att fokusera politiken på frågor som förenar arbetarklassen och adressera de problem som arbetarklassen upplever att de har.

Bostadsfrågorna med trångboddhet och bostadsbrist måste vara centralt i en sådan kampanj. Den måste innehålla program för ett omfattande bostadsbyggande för att bygga bort bostadsbristen, nej till omvandling av hyresrätter till bostäder, nej till utförsäljning av allmännyttan och nej till marknadshyror. Äkta allmännyttiga bostadsföretag utan vinstkrav och vinststyrning måste återigen skapas.

—————————-
En socialistisk bostadspolitik
—————————-

Arbetsmarknadsfrågor är ett annat centralt område där det måste bedrivas kamp mot lönedumpning, tillfälliga arbeten, bemanningsföretag och liknande. För fast arbete och kortare arbetstid. När koppalt till detta är en höjning av arbetslöshetsersättningen och sociala välfärdsersättningar som går att leva på med mera.

Brottsligheten som drabbar arbetarklassmänniskor hårdast måste också bekämpas. Vänstern måsta vara de kriminella gängens fiende med en effektiv politik som handlar om förebyggande arbete och trygghetsskapande. Inte om att skapa säkerhet eller repression genom fler poliser.

—————————-
En socialistisk kriminalpolitik
—————————-

Avprivatisering

Skolfrågor är också viktigt. Vänsterpartiet måste vara mot privatskolor, mot religiösa skolor och för en likvärdig skola för alla. Det får inte vara som idag när arbetarklassen skolor är sämre. Vinstdrivna skolor ska vara förbjudet.  Avprivatisering är nödvändigt.

Inom vården gäller samma sak som när det gäller skolan. Arbetarklassen får sämre vård. Det är något som också drabbar landsbygden. Privatisering och avreglering har utarmat landsbygden och de fattiga förorterna i storstäderna när det gäller vård. Vänsterpartiet måste vara mot privat sjukvård och för en sjukvård som är lika för alla. Vinstdrivna företag ska vara förbjudet inom vården.  Även inom vården är en avprivatisering nödvändig.

På landsbygden gäller försvar av allemansrätten och strandskyddet och en försvagning av äganderätten. Dessutom måste alla typer av motstånd mot jakt och liknande begravas. Vänsterpartiet måste helt enkelt bejaka licensjakt och skyddsjakt såväl som yrkesfiske.

—————————-
Inskränkningar i äganderätten är nödvändiga
—————————-

Bra kollektivtrafik är också något som förenar. Kollektivtrafiken måste vara välfungerande både på landsbygden och i städerna. Det kräver en kollektivtrafik som är gemensamt ägd och demokratiskt styrd. Samtidigt måste en infrastrukturen för elbilar garanteras på landsbygden. Det kan bara göras med demokratiskt och gemensamt kontrollerade laddstationer och elbolag.

—————————-
En socialistisk trafikpolitik
—————————-

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!