Skogstokiga jägare reagerar på bok de inte läst

En del jägare, jakttidningar och jägarorganisationer har reagerat med ryggmärgen när det gäller nyheten om att vapensmeder, jägare, sportskyttar och legala vapenhandlare står för 90% av de vapen som de kriminella gängen använder. De som reagerat har uppenbarligen inte läst artiklarna om boken Vapensmederna som nyheten bygger på eller ens de gamla artiklar som boken bygger på.

Skogstokig förvirring

Istället har de helt tappat koncepterna och agerar som om de vore helt skogstokiga. Så här reagerar Johan Olsson, Chefredaktör på tidningen Allt om Jakt & Vapen:

Det känns som att han drar hela branschen över en kam, helt utan belägg, säger Johan Olsson, Chefredaktör på tidningen Allt om Jakt & Vapen

-Att jaktbutiker ska ”göda” kriminella tolkar jag som att det är från jaktbutikerna en betydande del av de kriminella vapnen kommer, och det är ett påstående som saknar grund och som känns helt orimligt. När de i reportaget visar bilder från olika tillslag så är i princip alla vapen av icke jaktmodell, och det är svårt att tro att gängkriminella skulle vilja ha ett jaktvapen när de ska göra sina brott.

Jägarna som säljer vapen till gängkriminella

En enda jägare i Krylbo med vapenhandelslicens har bevisligen sålt minst 300 vapen till kriminella. Han har bland annat sålt dem genom en dömd kriminell vapenhandlare i Idkerberget i Dalarna. Nästan 80 av vapnen har köpts i en och samma vapenaffär i Nacka, därav 72 pistoler av märket Glock:

Nordin hade en specialitet, Glock-pistoler. 72 stycken köpte han från just F & K Sport. Totalt köpte han 79 pistoler och ett gevär från denna butik. Sex pistoler köpte han vid samma tillfälle från Ammo Center i Ullared trots att han bara hade tillstånd att ha en pistol på lager. Butiken Sportec i Åkarp erbjöd sig att del upp ett inköp på flera för att det skulle stämma med Nordins tillstånd.

Det finns ingen som behöver en Glock för att jaga och inga sportskyttar som behöver dem heller. Det som de två journalisterna Jan Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle som skrivit boken Vapensmederna påstår är utan tvekan välbelagt. Däremot är Johan Ohlsson från Allt om Jakt & Vapen helt ute och cyklar. Han framstår nästan som ointelligent med sina helt ovederhäftiga kommentarer. Det är han sannaolikt inet men han verkar onekligen lite skogstokig.

Vilse i jaktmarken

Tidningen Jakt & Jägare har i likhet med Ohlsson också gått vilse i en artikel skriven av Ossian Grahn. De har uppenbart att de inte har lästa varken tidningsartiklarna om Vapensmederna eller boken. Den som helt är ute och irrar i skogen i den artikeln är Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund. Han säger bland annat:

Jens Gustafsson poängterar att det inte råder något tvivel om att den absoluta merparten av alla vapen som används kriminellt i Sverige har smugglats in.
Typiskt rör det sig om militära automatvapen och pistoler – inte om älgstudsare och hagelbössor.
– Ytterligare skärpningar av en av världens hårdaste vapenlagstiftningar kan inte vara botemedlet mot skjutvapenvåldet, säger Jens Gustafsson och tillägger:
– Det enda som hjälper är mer resurser till tull och polis, men det är en dyr och besvärlig väg att gå. I stället ger man sig på laglydiga jägare och skyttar.

Gustafssons påståenden är uppenbart inget annat än dumheter från en man som inte ved vad han pratar om.  Bevisligen kommer pistolerna som används av tungt kriminella från legala vapenhandlare via jägare. Visserligen enskilda jägare och dessutom bara en liten minoritet.

Automatvapnen sätts ihop av delar som köps från legala vapenhandlare i Sverige och andra europeiska länder. Eftersom importen av delarna och vapnen till Sverige till stor del sköts av legala vapenhandlare och är helt legala affärer så är hans förslag om mer resurser till polis och tull helt meningslöst. Vapenstommar är dock något som smugglas in.

Det är heller ingen tillfällighet att vapen från legala vapenhandlare eller jägare med vapenhandlarlicens hamnar hos kriminella. Utan det är så gängens vapentillförsel ser ut.

Lagändringar

Ingen föreslår heller att laglydiga jägare och skyttar ska klämmas åt. Det som föreslås är ett digitalt vapenregister på samma sätt som vi har ett digitalt bilregister. Registret bör naturligtvis också omfatta vapendelar. Då kunde polisen enkelt se om en vapenhandlare sålde väldigt många vapen eller vapendelar till en enda person och agera på den informationen. Något hinder försäljning av jaktvapen till laglydiga jägare innebär det inte.

Jens Gustafsson är uppenbart förvirrad, kanske lite skogstokig, och verkar faktiskt inte ha nån koll.

De kriminella köper inte jaktvapen och ingen har heller påstått det. De köper pistoler från vapenhandlare med licens. En del av dessa är också jägare och sportskyttar. De köper automatvapen från vapensmeder. som byggt ihop dem från delar. En del av dessa vapensmeder är jägare och sportskyttar.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!