Skjutningar i överklassområden

Media tycks har börjat med en nu grej. Att rapportera att skjutningar skett i överklassområden trots att så inte är fallet. När en skjutning inträffade i stadsdelen Lunden i östra Göteborg så skrev Göteborgs-Posten i rubriker och ingress att den inträffade i Örgryte. Örgryte är ett överklassområde som betsår av flera olika överklasstadsdelar som exempelvis Bö och Skår. Örgryte som begrepp är att jämföra med Djursholm.

Lunden är dock ingen överklasstadsdel utan en blandad medelklass- och arbetarstadsdel ungefär som Majorna. Lunden är dock inte utsatt för samma tydliga gentrifiering som Majorna. Varför GP och andra media påstod att skjutningen skedde i Örgryte är oklart men troligen är det för att det var mer uppseendeväckande att påstå det. Gatan som skjutningen skedde på, Danska vägen, går både genom Örgryte och Lunden.

Skjutningen inträffade i samband med en fest har en koppling till kriminella miljöer i nordöstra Göteborg. Tre personer från ena sidan i konflikten är misstänkta för grov misshandel och en person, en 20-åring, på den andra sidan av bråket är misstänkt för att ha skjutit. Han är tidigare ostraffad.

Bergshamra och Stocksund

Natten till idag tycks en skjutning ha inträffat i Danderyds kommun, en överklasskommun som bland annat innehåller stadsdelar som Stocksund och Djursholm. I verkligheten tycks skjutningen ha inträffat på en bro mellan Bergshamra och Stocksund.  Bergshamra ligger i Solna kommun och är inte alls ett öevrklassområde, Det är en funkisstadsdel byggd på 1950-talet med medelklass- och arbetarbefolkning och dessutom finns där ett stort inslag av studenter. Stocksund är däremot ett överklassområde.

Den skjutne i detta fall är en man i 25-30-årsåldern som blivit skjuten i bröst och ben. Han ska enligt uppgift vara kopplad till ett kriminellt nätverk i Tensta, den så kallade Headshotligan (HSL, även kallat Tenstanätverket). Han dömdes förra året till  till ett och ett halvt års fängelse för försök till grovt vapenbrott. 4 personer är redan anhållna för inblandning i skjutningen.

Media har förstås skrivit att skjutningen inträffade i Stocksund eller Danderyd. Det är mer spektakulärt om så vore fallet.

Det har dock skett skjutningar i Stocksund tidigare. I augusti 2019 sköts en ledande person från det som brukar kallas juggemaffian ihjäl i Stocksund. Denne då mördade, Sasa Todorovic, är en av de män som omnämns i boken Vapensmederna. Det mordet har dock sannolikt ingen koppling till det mord som nu ägt rum.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!