15 av 26 dödsskjutningar har skett i Stockholm

Fram till den 15 augusti i år har 26 personer dött av skjutvapenvåld i Sverige. 15 av dessa mord har skett i Stockholms län. 58% av alla mord med skjutvapen har alltså skett i Stockholms län som bara har 23% av Sveriges befolkning. Skjutningar är med andra ord ett Stockholmsproblem. Hade det inte varit för Stockholm så hade det varit en kraftig minskning av antalet skjutningar i Sverige under senare år. Polisen i Stockholm tycker dock själva att de gör ett bara jobb:

Stockholmspolisen är ”bättre än någonsin” på att bekämpa de kriminella nätverken, enligt Robert Karlsson. Under måndagen satt 250 personer häktade, varav många är kopplade till kriminella nätverk, i häkte i väntan på domstolsförhandlingar.

Robert Karlssons uttalande är ju inget annat är dumheter. Totalt trams. Stockholms hantering av  kriminella gäng och skjutningar är under all kritik. Det finns ingen anledning att Stockholm ska stå för 50-70% av alla skjutningar i Sverige. Det är myndigheternas handfallenhet och politikernas korkade inriktning på hårdare tag som lett till detta. I andra delar av Sverige som exempelvis Malmö och Göteborg arbetar alla myndigheter betydligt mer förebyggande än i Stockholm. Stockholm har länge hållit fast vid ålderdomliga arbetsmetoder utan dialog och utan förtroendeskapande åtgärder. De fokuserar på repression och straff. Vi kan se varthän en sådan politik leder. Mer skjutningar, mer våld.

Situationen i Stockholm är inget annat än ett kapitalt misslyckande för de styrande i länet och länets kommuner såväl som ett enormt misslyckande för polisen. Det viktiga är ju att se till att inga skjutningar sker och det har de sannerligen misslyckats med i Stockholm. Att de läget säga att polisen i Stockholm varit framgångsrik när det gäller bekämpandet av de kriminella gängen är inget annat än hyckleri.

Ytterligare mord i Stockholm

Efter den 15 augusti har det skett ytterligare fyra skjutvapenmord i Stockholm. Därmed har Stockholms andel av morden ökat ytterligare. Den senaste helgen var det fyra skjutningar i Stockholm med totalt en död person och flera skadade. I Hjulsta sköts en person ihjäl och en, Mikail Tuncer (svensken kallad), skadades natten till måndag. Den ihjälskjutne kallas Alpo men bar enligt obekräftade uppgifter namnet Abdimalik Hussein. Båda två ska tillhöra gänget FLG och skjutningen har sannolikt en koppling till ett tidigare dubbelmord i Tensta. De förekommer båda två också i en utredning om bedrägerier mot äldre:

En av dem ska, tillsammans med flera andra, systematiskt ha lurat till sig flera miljoner kronor av äldre över telefon, enligt ett åtal från förra året.

Mannen greps och häktades i slutet av 2019, men sattes på fri fot under våren 2020. Rättegången skulle ha ägt rum i januari i år, men sköts upp till september på grund av att en av de andra åtalade häktats i ett annat ärende.

Bedrägeri mot äldre

Den om skulle stått införa rätta i januari för bedrägeri riktat mot äldre är Tuncer. Ytterligare en person kopplad till bedrägerihärvan har mördats tidigare. Det var Mustafa Rashid Ismael (Ninow) som sköts den 5 juli i Rinkeby. Det mordet har dessutom en koppling till ett mord i Luleå. Även Ismail är kopplad till FLG som även kallas Rinkeby 1 eller Shottaz yngre. Bedrägerierna gav mycket stora pengar.

Några timmar tidigare på söndagskvällen sköts det i Tensta, vid 23-tiden i Hägersten och vid 3-tiden i Bredäng. Något samband mellan de olika händelserna finns förmodligen inte även om skjutningen i Tensta och skjutningen i Hjulsta troligen kan höra ihop.

Som misstänkta för skjutningen i Hjulsta har 6 personer gripits och för skjutningen i Bredäng har två personer gripits.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!