Narkotika i Sverige – grossisterna

Narkotikamarknaden har förändrats och genomgått en professionalisering, bland annat genom nya strukturer för smuggling, monopol på vissa försäljningsplatser och en ökad tillgänglighet för köpare. Det visar en ny studie från Brå.

Brås studie visar att narkotikasmugglingen förenklats genom att svenska kriminella förortsgäng etablerat sig som organisatörer i centrala transitländer som Spanien och Nederländerna där de samarbetar med internationella kriminella nätverk som mocro-maffian, ’ndranghetan eller colombianska karteller. De kriminella mc-gängen är i sig själva internationella kriminella nätverk och har sen mycket lång tid tillbaka goda internationella kontakter.

Vissa nätverk fungerar enbart som grossister och samarbetet mellan olika kriminella nätverk har ökat. Det handlar om kriminella nätverk baserade på Balkan (ex.vis albanska kriminella nätverk) och väletablerade kriminella baserade i Sverige med omfattande kontakter både i utlandet och Sverige. Men även västafrikanska nätverk, nätverk med bas i Karibien och Latinamerika och kriminella nätverk med bas i Polen och Tjeckien.

En del av de väletablerade större nätverken har direktkontakter i producentländer och transitländer genom att de också finns där. Södertäljenätverket finns representerat i bland annat Colombia, Spanien, Nederländerna och Turkiet. De kriminella så kallade klannätverken med ursprung i Libanon finns förutom i detta land även i Tyskland, Nederländerna och Turkiet.

Fler internationella aktörer

– I och med att fler kan beställa direkt från organisatörerna i transitländerna kan fler kriminella nätverk även hålla i hela distributionskedjan själva – från smuggling till försäljning, säger Anna Jonsson, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Förändringen innebär att fler kriminella aktörer än tidigare nu har möjlighet att importera narkotika till Sverige. Transporterna sker i containertrafiken och med lastbilar. Men även med bulkfartyg med malm eller kol/koks. Detta gör att de stora införselplatserna för narkotika främst är Göteborg, Helsingborg, Malmö och Trelleborg.

Utvecklingen avspeglas också genom att beslagen av narkotika blivit färre i antal samtidigt som kvantiteterna ökat.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!