Narkotika i Sverige – penninghanteringen

Narkotikaaffärer genererar stora summor. Då betalningen i konsumentledet oftast sker med kontanter finns det flera problem med hanteringen. Pengarna måste tvättas och insättning på vanliga banker är inte möjligt då beloppen är för stora och flödet av pengar kontinuerligt. Pengarna behöver dessutom förmedlas till smugglare, grossister, tillverkare och odlare. De sätt som används för att förmedla pengar till leverantörer av narkotika används också för penningtvätt.

Detta sker framförallt på tre sätt:

  • Genom växlingskontor och hawalakontor
  • Med hjälp av kurirer
  • Användning av kryptovalutor
Växlingskontor

Det gäller att hålla transaktionerna utanför de konventionella finansiella systemen. Växlingskontor och informella betalningsförmedlare fungerar i praktiken som banker och har mycket stor betydelse för de som säljer narkotika i Sverige. Betalningen sker genom att en person lämnar kontanter som sen av växlingskontoren överförs till en annan person. Växlingskontoren beräknas hantera 100-tals miljoner per år och redovisar inte hela sin verksamhet i den vita bokföringen utan håller sig också med en separat svart bokföring. Naturligtvis måste kunderna betala en avgift för växllingskontorens tjänster.

Även så hawala-kontor som är till för att överföra pengar till länder med dåliga eller icke-fungerande banksystem utan att kontanter behöver flyttas fysiskt används. Hawalakontoren tar emot kontanter i ett land. Ett annat hawalakontor betalar ut pengar i ett annat land. Senare regleras det första kontorets (företagets) skuld till det andra vilket ofta sker i tredje land, På det sättet kan internationella betalningar genomföras utan att lämna spår. Hawalakontoren tar en avgift på mellan 2 och 5% av det belopp som överförs.

Andra betalningsformer

Ibland är det enklast att flytta pengarna med kurirer. Själva växlingen från kronor till euro eller dollar sköt av växlingskontor. Sen åker personer med pengarna på fickan till andra länder där betalningen genomförs kontant genom växlingskontor eller personligen. Kurirer är i allmänhet billigare än växlingskontor och hawalakontor. Som kurirer anlitas ostraffade personer, gärna kvinnor.

Dessutom förekommer betalning med lyxvaror. Ett sätt att tvätta pengar är att köpa lyxvaror kontant som sedan också kan användas för betalning av narkotikapartier.

Slutligen sker betalningar med kryptovalutor som bitcoin. När det gäller handel på darknet är detta det helt dominerande betalningssättet.

Inköp av narkotikapartier sker ofta genom att köparen får kredit på samma sätt som legala köp genomförs mot faktura. Betalning sker i efterhand. Ofta betalas dock handpenning innan leverans. Istället för kredit kan lån också tas upp från utomstående. Exempelvis från sådan som tjänat pengar på bedrägerier eller rån. De får sedan en viss ränta på sina pengar genom en andel av vinsterna från knarkförsäljningen.

För penningtvätt är det vanligt att kriminella använder legala verksamheter, dvs företag de äger direkt eller via bulvaner. Det handlar oftast om företag inom kontantintensiva branscher som restauranger och butiker av olika slag. Men också om växlingskontor, assistansföretag, städföretag och byggföretag. I byggbranschen förekommer också mycket svartarbete och svarta inkomster kan användas för svarta betalningar av löner. Assistansföretag och vårdföretag används också för att lura till sig bidrag från staten.

Källa: Brås rapport om Narkotikamarknader.

Läs mer om växlingskontor och Hawala:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!