Stockholmspolisen fixar inte sitt jobb

I Stockholm finns ett problem med gängskjutningar och gängkriminalitet som inte har någon motsvarighet på annat håll i Sverige. Hittills i år (till den 31 augusti) har 35 personer i Sverige dödats med hjälp av skjutvapen.

19 av dessa eller cirka 54% har dödats i Stockholms län som bara har 23% av befolkningen i Sverige. Två andra polisregioner i Sverige är nästan lika stora och innehåller ett storstadsområde. Polisregion Väst och polisregion Syd. I Västra Götaland och Halland (polisregion Väst) har 3 personer (?8%) dödats med skjutvapen och i Skåne, Blekinge och Kronoberg (polisregion Syd) 4 personer (?11%).

Stockholmspolisen verkar helt oförmögen att hantera problemet och för den delen all gängkriminalitet. Det har föranlett att poliser från Göteborg nu ska stärka verksamheten i Stockholm. Göteborgspolisen har nämligen lyckats bäst i Sverige med att minska antalet skjutningar i gängmiljöer.

Skjutningar bland kriminella gäng är alltså i huvudsak ett Stockholmsproblem.

Problemet är att de poliser som skickas till Stockholm normalt arbetar med den annan del av den organiserade brottsligheten. Matchfixning och spelfusk inom idrottens värld. En brottslighet som har tydliga kopplingar till organiserad brottslighet, främst till kriminella nätverk från Balkan och den syrianska miljön.

Att nonchalera delar av den organiserade brottsligheten för att försöka lösa Stockholmspolisens problem med arbetssätt och metoder förefaller vara en dålig användning av resurser. Istället borde den politiska ledningen och polisledningen i Stockholms län (stockholmsregionen, polisregion Stockholm) bytas ut. De verkar sakna den kompetens och vilja som behövs för att ändra arbetssätt.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!