De missvisande siffrorna på vaccinationsgrad

SVD har gjort en stor jämförelse av vaccinationsfrekvensen i olika områden i våra tre storstäder. Men de är rejält missvisande. Detta av den enkla anledning att det inte tas någon som helst hänsyn till hur gammal eller ung befolkningen i ett område är. Jag har granskat deras uppgifter om Göteborg

I Göteborg finns ett område med låg vaccinationsfrekvens i södra Göteborg (Krokslätt, Johanneberg, Guldheden och Landala). Ett delområde hör till de områden där mindre än 25% av befolkningen vaccinerat sig. Det handlar om ett studentområde i Burås i Krokslätt som går under namnet Olofshöjd. Även i övriga områden med låg vaccinationsfrekvens i södra Göteborg är andelen studenter hög.

Faktum är att alla områden med låg vaccinationsfrekvens i Göteborg har en befolkning som i genomsnitt är mycket yngre än befolkningen i stadsdelar med hög vaccinationsfrekvens. Det gäller förutom studentområden också de flesta arbetarklassområden. Att i det läget hävda att det är befolkningens ursprung (etnicitet) eller socioekonomiska status (klass) som avgör vaccinationsgraden är inte rimligt.

Felaktiga jämförelser

För att kunna jämföra vaccinationsgraden i områden med låg vaccinationsgrad (vaccinationsfrekvens) med de som har hög måste det därför tas hänsyn till ålder. Först därefter kan vi om det finns signifikanta skillnader mellan folk från olika klass och folk med olika bakgrund. Det är troligt att sådana skillnader finns men SVD:s siffror visar inget sånt.

Siffrorna från som SVD redovisar är helt enkelt inte korrekta och ger en felaktig bild som medverkar till göda och sprida fördomar.

Kartan de gjort över Göteborg har också märkliga stadsdelar angivna. Hjällbo är bara en del av Angered, Frölunda och Tynnered och resten av västra Göteborg har inkluderats i Fiskebäck, På Hisingen har de hittat på en stadsdel som inte finns och södra skärgården har de kallat för Brännö (som bar är den tredje ön i storlek). Även om det är stockholmare som gjort kartorna borde det gå att göra bättre ifrån sig än så.

Läs mer om Covid-19

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!