Vapenhandlaren i Idkerberget

De gängkriminellas vapen kommer i huvudsak från legala vapenhandlare i Sverige. De säljer hela vapen till personer med vapenhandlarlicens som sen säljer till illegala vapenhandlare och kriminella. Eller så säljer de vapendelar till så kallad vapensmeder som sen bygger fungerande vapen av delarna och stiftade oanvändbara vapen som köpts in i andra länder. eller vapendelar som har licenskrav i Sverige men inte i andra länder.

I det lilla samhället Idkerberget i Dalarna fanns en illegal vapenhandlare. I boken Vapensmederna kallas han för Farrokh men hans namn är sannolikt Alireza Kharaghani. Han köpte bland annat vapen av en legal vapenhandlare i Krylbo. En man som i sin tur bland annat köpte vapen från en vapenbutik i Stockholm. Mannen i Idkerberget greps i juni 2018. Enligt uppgifter i SVD och boken Vapensmederna hade han kopplingar till Hells Angels MC som brukade ordna fester i ett hus i den i huvudsak övergivna gamla gruvbyn Idkerberget.

Vapenhandlaren i Idkerberget greps vid en razzia som berodde på ett par skjutningar i Avesta i maj 2016. Det två skjutningarna i Avesta var troligen drive-byskjutningar. När det gäller den första skjutningen som skedde utanför polisstationen vet polisen vem som besköts och naturligtvis vet de inte heller vilka som sköt. Den andra skjutningen var dock riktad mot en släkting till Kharaghani och polisen såg det som en hämndaktion för den första skjutningen. En som varit misstänkt för skjutningen vid busstationen heter Bijan Aziz. Enligt en del uppgifter kan han ha en koppling till Bandidos MC

Kharaghani lämnade strax därefter Sverige med sin familj och var vid tillfället efterlyst på grund av koppplingen till skjutningarna. De reste till Iran där de stannade en längre tid. De tycks ha återvänt till Sverige och Idkerberget i början av 2018.

Razzian och bomben i Idkerberget

Den 7 juni 2018 slog polisen till mot två hus i Idkerberget. Båda husen ägdes av Alireza Kharaghani.  Vid tillslaget hittades 6 pistoler. En av dem hittades i ett sovrum i det ena huset där också Alireza Kharaghani hittades gömdi en garderob. De andra hittades i en vapengömma i det andra huset. Alla pistolerna såg ut som lagligt inköpta vapen. En pistol kunde spåras till vapenhandlaren i Krylbo och till en vapenbutik i Nacka, F & K Sport. Även en annan pistol kunde spåras till vapenhandlaren i Krylbo. De andra vapnen hade serienumret bortslipat och kunde inte spåras.

Vid razzian hittades också narkotika och stulna mobiltelefoner. Både Alireza Kharaghani och hans fru Johanna Edenhager Kharaghani greps som misstänkta. Båda dömdes i rättegången för vapenbrott.

Två månader efter att razzian och gripandet sprängdes en bomb utanför ett hus på gatan där paret Kharagani bodde. Polisen är helt säkra på att bomben var riktad mot Kharaghani för att skrämma honom. Men de som apterade bomben tog fel på hus. Sprängningen skedde därför utanför en pensionärs, Kjell Larson, hus. När explosionen inträffade hade Johanna Edenhager Kharaghani släppts ur häktet.

Läs mer:

Köp boken Vapensmederna från Adlibris

Köp boken Vapensmederna från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!