Medling i släktfejden i Lund

Enligt en man vid namn Hikmet Saado har det medlats fram en uppgörelse mellan de två släkter som slogs med varandra i Lund för en tid sen. Han ska själv ha agerat som medlare och bidragit till att hitta en lösning i konflikten. Hikmet Saado tillhör i likhet med de två bråkande familjerna, El Zein och Gültekin, befolkningsgruppen mhallami som ursprungligen härstammar från Turkiet. De flesta som bor i Sverige har dock kommit hit från Libanon dit de flydde i början av 1900-talet. Från Libanon flydde de under inbördeskriget på 1970-talet och 1980-talet.

Enligt Saado ber de inblandade familjerna om ursäkt för slagsmålen på gatan och utanför sjukhusen. Det finns andra personer som påstått att det betalats skadestånd av den ena parten, Gültekin, till den andra parten, El Zein, men Saado förnekar att så skatt. Förutom Hikmet Saado ska ett tiotal andra personer ha varit inblandade i medlingen. En av dem ska enligt Saado vara en väldigt respekterad man från Göteborg. Det rör sig sannolikt om Hashem Ali Khan som tidigare medlat i en konflikt inom släkten Fakhro i Malmö.

Jag ser egentligen inget problem med att folk träffas och gör upp i godo när bråk har inträffat. Detta förutsatt att de samtidigt hjälper polisen att utreda de brott som begåtts.

Medlaren Hikmet Saado äger för sin del flera företag i byggbranschen och restaurangbranschen.

Släkten El Zein/Zein/Al Zein och familjen Gültekin såväl som familjen Saado hör till de som nämns i polisens så kallade klanrapport. De flesta av dem utgör inga kriminella nätverk och står inte för nån grövre brottslighet. De flesta personer som tillhör dessa släkter är inte heller kriminella utan det handlar om enstaka individer och enstaka familjer.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!