Vapensmeden från Svalöv

2016 hittade rumänsk polis ett svenskt namn i kundregistret hos en vapenhandlare i Bulgarien. Den svenske mannen hade i tre år köpt vapen från Bulgarien och sedan smugglat dem till Sverige. Totalt hade han köpt 98 pistoler enligt Tullverkets utredning om smugglingen. Gaspistoler som väl i Sverige byggts om till fungerande skarpa vapen.

En av de aktuella pistolerna. Bild: Polisen

Mannen som smugglade in vapnen i Sverige bodde på en gård utanför Svalöv i Skåne. Där hade han en verkstad i ett traktorgarage där han kunde bygga om dem. Dessutom fanns tecken på att han konstruerade och byggde helt egentillverkade vapen, så kallade rattlare. Hemmabyggen. I verkstaden hittades även ritningar till bomber och vapen när Tullverket genomförde en razzia i februari 2017. I bostadshuset hittades mannens egna jaktvapen, en stor mängd ammunition, en revolver och delar till en hemmabyggd kulsprutepistol.

Operation Bosporen

Tillslaget mot mannen i Sverige gjorde som en del av en europeisk utredning som kallades Operation Bosporen (Operation Bosphorus). I insatsen deltog myndigheter i 10 länder, Rumänien, Grekland, Belgien, Nederländerna, Polen, Cypern, Finland, Sverige, Spanien och Storbritannien. Ett visst stöd erhölls också från polisen i Bulgarien. Totalt hittades över 600 vapen. 245 personer greps och 421 husrannsakningar genomfördes. I Spanien hittades 4 vapenverkstäder och i Grekland över 100 vapen. Tillslaget i Sverige vara alltså bara en mindre del av hela operationen.

Av de 98 pistolerna mannen köpt har bara 17 återfunnits. De har alla återfunnits hos svenska gängkriminella i framförallt Stockholm och då varit skarpa vapen. Men de har även hittats i eller kopplats till olika brott i Västerås, Uppsala, Göteborg, Malmö och Örebro.

Mannen som var ostraffad dömdes för vapensmuggling till fängelse i ett år och tre månader i april  2019. Han förnekade under utredningen och rättegången att han köpt några pistoler från Bulgarien. Då han inte dömdes för att ha tillverkat vapen eller byggt om vapen fick han tillbaka beslagtagna vapendelar och magasin.

Den dömde mannen hade vapenlicens, var aktiv jägare. Han hade enligt egen utsago jakt och vapen som sin stora hobby. Familjen levde under knappa ekonomiska omständigheter. Mannen själv vara timanställd inom vården och även sambon hade bara tillfälliga jobb.

I samband med att vapnen importerades till Sverige fick han ofta stora summor insatta på sitt bankkonto. En del av dessa pengar kom från en nära släkting som dömts flera gånger för narkotikabrott, dopningsbrott och vapenbrott. Han ansågs i en av domarna ingå i ett kriminellt nätverk. Denne släkting blev aldrig förhörd i Tullverkets utredning.

Övriga källor: Jani Pirttisalo Sallinen & Mathias Ståhle, ”Vapensmederna”.

Läs mer:

Köp boken Vapensmederna från Adlibris

Köp boken Vapensmederna från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!