Lilla Chicago – en bok om Gårdstensalliansen

2007 skrev jag ett inlägg där jag tyckte att Göteborg borde kallas Lilla Chicago istället för Lilla London. Detta på grund av de problem Göteborg vid den tiden hade med kriminella gäng och skjutningar. Idag är problemen med skjutningar mindre men problemen med kriminella gäng är minst lika stort eller kanske ännu större. Göteborg har blivit den viktigaste införselporten för narkotika till hela Skandinavien då stadens hamn står för större delen av containertrafiken till Norden och omlastningen av dess containrar för vidare befordran till Norge och Danmark.

Nu, 14 år senare, har det kommit ut en bok där Göteborg kallas Lilla Chicago. Det har sannolikt inget med mitt inlägg att göra men Cyril Hellman som skrivit boken tillsammans med en tidigare gangster vid namn Ali Khalil har ju en gång tidigare medverkat i en artikelstöld från mig kan ju återigen ha gjort sig skyldig till en stöld. I detta fall skull det dock inte handla om nåt olagligt. Förra gången begick han dock ett brott men har säger inte ha nåt ansvar för det. Jag var ju bara redaktör och korrekturläsare är hans försvar för att han satte sitt namn på en bl.a. artikel av mig i en bok han uppgav sig ha skrivit ihop med en person vid namn Sebastian Krantz. Boken var full med stulet material. Inte bara stulet från mig utan också från många andra.

Lilla Chicago

Men åter till Lilla Chicago. Med tanke på att det inte längre finns några gängskjutningar att tala om i Göteborg så är benämningen inte lika relevant som den var år 2007. Men det är väl ganska okej ändå. Boken handlar om Ali Khalils liv som kriminell i Gårdstensalliansen (Vännerna) och den så kallade A-falangen i Gårdsten. Det är hans version av vad som hänt och den behöver naturligtvis inte vara korrekt i alla avseenden.

Ali Khalil växte upp i stadsdelen Gårdsten i norra Göteborg. Tillsammans med sina barndoms vänner drogs han tidigt in i kriminalitet. Umgänget blev större och det tajta gänget kom att kallas för Vännerna eller Gårdstensalliansen.

Gårdstensalliansen

Egentligen var Gårdstensalliansen en koalition mellan flera olika kriminella gäng i Angeredsområdet. Bland de gäng som ingick märks Albanligan (Naserligan), Angereds Tigrar, kriminella från Gårdsten och släkten Ali Khan. Dessutom fanns ett stöd från affärsmän i området.

Gårdstensalliansen bildades för att jaga bort Bandidos MC och X-team från området. X-team och Bandidos MC hade vid tidpunkten en stark bas i Backa. En grupp som bröt sig loss från Bandidos MC kom senare att bilda grunden till Backagänget som genom åren har utvecklats till Göteborgs mest välorganiserade kriminella gatugäng.

Bandidos MC och X-team jagades bort från Angeredsområdet. Alliansen upplöstes efter detta. Men det uppstod snart nya konflikter mellan olika grupperingar i Angered såväl som på Hisingen där Backa ligger. Dessa konflikter ledde till de många och långvariga konflikterna i Biskopsgården såväl som till konflikter i Gårdsten och andra delar av Angered. Många av Ali Khalils vänner dog. Själv hamnade han på Kumlaanstalten med Sveriges farligaste brottslingar.

Boken är Ali Khalils berättelse om uppväxten i Gårdsten och livet i Göteborgs kriminella miljöer som den tolkas av Cyril Hellman som väl gjort själva skrivjobbet.

Läs mer:
  1. Naserligan – en del av juggemaffian
  2. Gårdstensalliansen – troligen ett tillfälligt nätverk
  3. Tigrarna från Angered
  4. Gängland Göteborg – Hammarkullen och Hjällbo
  5. Gängland Göteborg – Gårdsten
  6. Backagänget
  7. Gängland Göteborg – Backa
  8. Bandidos – nummer två bland mc-gängen
  9. Bandidos MC Göteborg
  10. Naserligan
  11. Gängland Göteborg – Biskopsgården
  12. Gängland Göteborg – Länsmansgården
  13. Det oorganiserade gänget – A-falangen (Biskopsgården)
  14. Kriminalitet som företagsverksamhet (Backagänget)
  15. Gängland Göteborg – Partihallarna
  16. Gängland Göteborg

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!