Fängelser fungerar som plantskolor för kriminella gäng

I ett intressant avsnitt av radiprogrammet Konflikt behandlades frågan om de kriminella gängen i fängelserna. Med utgångspunkt från utvecklingen i Brasilien där fängelserna i praktiken tagits över av kriminella gäng och i USA där gängtillhörighet nästan är ett måste för att klara sig i fängelserna togs situationen på svenska fängelser upp.

På 1990-talet grundades flera av de kriminella gängen i Sverige på fängelser som exempelvis Brödraskapet och Asir. Andra gäng som grundats i förorter växte till sig i fängelserna som blev en viktig rekryteringsgrund för gäng som Original Gangsters, X-team (Bandidos MC) och Red & White Crew (Hells Angels MC).

Kriminalvården

Kriminalvården börjad bekämpa gängen gnom att splittra grupperna så att fångar från samma gäng inte satt i samma fängelser. Detta bidrog dock till en början till att gängen växte i fängelserna men med åren blev det en lyckad taktik och strategi mot gängbildningar på fängelserna. Gängens inflytande i fängelserna minskade. Det är dock inte sannolikt att rekrytering av nya medlemmar minskade. Gängen blev dock med tiden i huvudsak andra gäng än de som bildades på fängelserna.

En förutsättningen för att Kriminalvårdens arbete för att begränsa gängens makt i fängelserna lyckades var att fängelserna hade väldigt låg beläggning på den tiden. Idag ser det annorlunda ut. Fängelserna är överfulla. Detta gör att förflyttningar är nästa omöjliga. Det går i praktiken inte längre att splittra gängen på det sätt som fungerat tidigare.

Gängsamarbeten

En annan negativ effekt av förflyttningar med den nya typerna av lokalt baserade gatugäng är att det skapas kopplingar och samarbeten mellan olika gäng från olika orter. Exempelvis sitter en ledande person, Namo Talani, i ett kriminellt nätverk i Västerås, ihop med Eddie Jobe som är en ledande person i det kriminella nätverket i södra Biskopsgården (också kallat Jobe-falangen och A-falangen) samt en ekonomisk brottsling vid namn Max E Serwin (Falcon Funds-härvan) tillsammans på Saltviks fängelse.

Detta bäddar för nya kontakter och nya samarbeten. De tre nämnda skriver idag debattartiklar tillsammans i Magasinet Paragraf. Inget hindrar att de i framtiden också kommer att samarbeta kring annat. Men de skulle naturligtvis också tillsammans kunna lämna brottsligheten.

Men alla kriminella i fängelserna kommer inte att lämna gängen och brottsligheten. Många kommer att skapa nya allianser och nätverk. Risken för att det växer fram större kriminella nätverk av samma typ som Mara Salvatrucha (MS-13), Mara 18, Latin Kings, Crips och Bloods med fäste i flera olika svenska städer ökar därmed.

Gängrekrytering

I fängelserna kommer inte bara gängen att skapa nya samarbeten utan de kommer också att konsolidera sig själva. De kommer att likt situationen i US-amerikanska fängelser bli tvunget för många fångar att alliera sig med ett kriminellt gäng för att få skydd från andra gäng. Unga personer som hamnat i fängelse för mindre brott blir på så sätt hårdare knutna till gängen eller rekryterade till gängen. Den som inte allierar sig med ett gäng riskerar att bli misshandlad.

Sveriges allt hårdare lagstiftning och den direkt kontraproduktiva narkotikapolitiken leder sålunda till att gängen stärks. Gängen får också en enkel rekryteringsbas bland de småkriminella i fängelserna.

Våld i fängelserna

Överbelagda fängelser innebär att våldet i fängelserna kommer att öka. Gängen kommer att vinna på det genom att det blir lättare att rekrytera. Dessutom kan de gemensamt agera för att få makt över kriminalvårdens vakter. Med hot om våld mot vakterna och deras familjer eller med rena mutor. Vakter (kriminalvårdare) är inte direkt högbetalda och därmed ganska lättkorrumperade.

Sådana tendenser har redan visat sig tydligt i Finland och förekommer säkerligen även i Sverige. Kriminalvården i Sverige hävdar visserligen att det inte förekommer och att de har ett bra och välfungerande arbete mot kriminella gäng. I verkligheten är det troligen inte så.

Det visar de intervjuer med fångar, fängelsedirektörer och andra som finns i radioprogrammet Konflikts avsnitt om svenska fängelser och kriminella gäng. Det är tydligt att det inte längre går att flytta folk. Att placera dem på fängelser där inga andra gängmedlemmar förekommer går inte heller. Kriminalvårdens taktik och strategi mot gängen fungerar inte längre.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!