Gängland Sverige – Tysklandskopplingen

En del kriminella nätverk i Sverige har en koppling till kriminella nätverk i Tyskland. Det gäller framförallt de kriminella släktnätverken med bas i befolkningsgruppen mhalllami. De kallar sig själva ofta för kurder men de pratar arabiska. Mycket tyder på att det handlar om tidigare kristna som konverterat till islam för länge sen och därmed blivit utstötta av alla. De har i så fall gemensamt ursprung med de kristna arameer/syrianer/assyrier.

Mhallami (mardelli)

Det är en befolkningsgrupp som ursprungligen härstammar fån Turkiet men till stor del tvingade fly därifrån i början av 1900-talet. De hamnade då i Libanon varifrån många av dem flydde under inbördeskriget på 1970- och 1980-talen. De kom då att bosätta sig i fyra länder, Tyskland, Sverige, Nederländerna och Danmark.

Mhallami-gruppen har behållit många gamla kulturella mönster med ursprung i den förföljelse och det utanförskap de varit utsatta för i Turkiet och Libanon. När de sedan hamnat i samma utanförskap i de nordeuropeiska länderna dit de flytt har de varit viktigt för dem att behålla dessa kulturella mönster. Familjen och släkten betyder mer än regeringen och myndigheterna i det land där de bor.

Av tradition litar de inte på myndigheter och överhet och vänder sig istället till släkten när de har problem. Detta har inneburit att i flera familjer och släkter med denna bakgrund har det utvecklats en omfattande brottslighet. De flesta personer, familjer och släkter från mhallami-folkgruppen är dock inte alls inblandade i brottslighet och kriminalitet. Denna släktbaserade kriminalitet kallas för klankriminalitet i Tyskland och det språkbruket har också fått fotfäste i Sverige.

Tyskland

I Tyskland anses Essen vara centrum för den släktbaserade kriminaliteten inom vissa mhallami-familjer och -släkter. Men även Bremen, Gelsenkirchen, Duisburg, Dortmund, Recklinghausen, Berlin, Hamburg. Speciellt brukar familjerna Miri, Remmo (Rammo), släkten Al-Zein (El-Zein, Zein). I Sverige finns det inga kända kriminella kopplingar inom släkterna Miri och Remmo.

Det finns också ett antal familjer av palestinskt ursprung som också kommit från Libanon såsom Abou-Chaker, Berjaoui och Chahrour liksom Kaval av kurdiskt ursprung och Goman av romskt ursprung från Polen. Även i Sverige finns släktbaserade kriminella nätverk med kurdiskt och palestinskt ursprung.

Sverige

Släkten Ali Khan som nämns bland betydande kriminella nätverk i Sverige är också en mhallami-familj där många också bor i Tyskland, däribland i Essen. Det bör ha varit personer från denna släkt som, efter konflikten i Hjällbo med kravaller och en dödsskjutning, enligt svensk polis stoppades från att komma in i Sverige.

En annan släkt som förekommer både i Tyskland och Sverige där det finns en ganska omfattande familjebaserad och släktbaserad kriminalitet är Al-Zein som också kan stava sitt namn Zein, El-Zein eller El Zen. Fyra grenar av denna släkt förkommer i den svenska polisens så kallade klanrapport. Denna släktbaserade brottslighet finns framförallt i Skåne, Göteborgsområdet och Jönköping. I Tyskland är Al-Zein framförallt aktiva i Berlin.

De olika mhallamisläkterna i Tyskland har ofta även kopplingar till kriminella MC-gäng vilket också förekommer i Nederländerna. I Sverige har familjerna Al-Zein och Zein en koppling till Satudarah MC som grundades i Nederländerna. Det ska även finnas en koppling mellan denna släkt och Satudarah MC i Nederländerna och Tyskland. Släkten Miri har för sin del en koppling till Mongols MC i Bremen. Mongols MC är förbjudna i Tyskland men det betyder i praktiken bara de inte visar sig i sina västar)

Bakgrundsartiklar
Släktbaserade kriminella nätverk i Malmö och Skåne
Släktbaserade kriminella nätverk i Göteborgsområdet och Jönköping
Läs även:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!