Blandekonomi á la Keynes eller socialistisk klimatpolitik?

Den viktigaste storpolitiska uppgift mänskligheten står inför idag är att bekämpa de många samverkande miljöproblemen. Massutdöende, vattenbrist, jordflykt, utfiskning, havshöjning, jordutarmning, olika naturkatastrofer, skogsskövling, bidöd, issmältning, antibiotikaresistens, virusepidemier, och invasiva arter.

Vidare miljöförstöring, regnskogsdöd, ökenutbredning, uppvärmning av atmosfären, nya kol- och oljefält, giftspridning, ökad bilism, luftföroreningar, insektsminskning och (plast)nerskräpning av haven. Dessutom växande global konsumistisk medelklass, mikroplast, det internationella nöjesresandet (mest flyg) och upptinade metangaser. Också problem med kärnkraft och gruvdrift.

Plus den allt mer långdraget sega deltavarianten av covid-19, samt nya varianter och populistiskt vaxxmotstånd. För att inte tala om militanta faktaresistenta konspiratoriska klimatförnekare, ofta knutna till radikalhögern och rasistiskt tänkande (som antisemitism).

Vidare fortsatta koldioxidutsläpp från den starkt förorenande kinesiska ”fossila statskapitalismen”, samt från den övriga ”globala fossilkapitalismen” (liksom förr från den gamla ”fossila sovjetsocialismen”). Och i topp på listan den oväntat snabbt växande klimatkatastrofen som bokstavligen är ett brännande globalt problem.

Bråttom

Allt fler vanliga människor inser idag att det är bråttom att rädda världen och mänskligheten – från allt värre farligare naturkatastrofer; bränder, översvämningar, rekordtemperaturer i hetta och kyla etcetera, som den varma sommaren 2021 nådde rekordnivåer – och även drabbade Sverige.

Samtidigt låg 14.000 vetenskapliga artiklar till grund för FNs nya stora klimatrapport (IPCC), som tveklöst slår fast att det verkligen är människans utsläpp som förstör klimatet, och orsakar de nya katastrofala väderhändelserna. Uppvärmningen måste stanna vid 1,5 procent global temperaturhöjning, vilket det idag är tveksamt om det går.

Kapitalisterna och storföretagen

Den största förorenaren och klimatförstöraren är det globala näringslivet. Det bygger på kapitalism och marknadsekonomi. Systemets drivkraft är (gärna kortsiktig) vinst för företag, ägare, aktieägare, samt för vd och övrig företagsledning.

Dessa har i princip inget samhälls- miljö- eller klimatsvar. Men de kan ha de ibland om det lönar sig – eller om de tvingas till det av staten. Den ekonomiskt inflytelserika nyliberala gurun Milton Friedman trodde bara på själviskhet som drivkraft, och menade att ”Ett företags samhällsansvar är att öka sina vinster…”. Punkt.

Med reklam ser kapitalismen och dess konkurrerande företag till att konsumtionen ökar, och tillväxten i världsekonomin slår nya vinstrekord. Detta går inte i en natur och på en planet som är ändlig. Att i längden ta ur mer från naturen än den skapar leder till den planetära miljö- och klimatkatastrof mänskligheten drabbas av NU! Denna snabba sammanfattning av de stora gemensamma miljö-klimat-problem mänskligheten står inför är knappast några nyheter.

Politiken

Inte heller att stora politiska förändringar krävs för att komma till rätta med det nuvarande ekonomiska systemets brister. Den internationellt verksamme ekologen Anders Sjölund menade på en helsida i DN Debatt sensommaren 2021 att ”Nuvarande världsordning måste förändras i grunden”. Roten till problemen är det rådande ekonomiska systemet med dess ohållbara eviga tillväxt på en ändlig planet.

Redan nu överkonsumerar vi jordbor för motsvarande 1.7 planeter årligen. Dessutom fördelas resurserna orättvist mellan rika länder i Nord och fattiga länder i Syd, skriver Sjölund. Det behövs därför samverkan för ”hushållning och rättvis tillgång till jordens resurser” som håller oss inom naturlagarnas gränser, anser Anders Sjölund. Han föreslår slutligen att FN får i uppdrag att ”analysera bakomliggande grundorsaker och drivkrafter för samtliga globala kriser. Och inte minst föreslå åtgärder…”.

Debattinlägget från Anders Sjölund är representativt för vad ganska många bland allmänheten, samt forskare och politiker tycker. Sedan finns förstås de som av ekonomiska och/eller ideologiska skäl förespråkar att lösningen är mer teknik och mer kapitalism.

Sjölund undviker begreppen kapitalism och socialism. Men han skriver om behovet och nödvändigheten av större global samverkan mellan världens nationalstater, gemensam hushållning för en långsiktigt hållbar miljö, internationell rättvisa och solidaritet, och att det ekonomiska systemet är grundproblemet.

Istället för kapitalism

Det låter därför på hans förslag definitivt som att i varje fall den härskande globala nyliberala kapitalismen bör ersättas med något annat. Men vad finns det för alternativ? Ännu ett försök med (sovjet)statlig socialism? Nej, som jag ser det är det i dagsläget varken verklighetens kapitalism, eller ett idag icke reellt existerande socialistiskt alternativ som är lösningen på den allt farligare och akuta klimatproblematiken. Den socialistiska drömmen hör framtiden till.

Vi tvingas nog pröva oss fram via någon slags blandekonomi. För att samla en tillräckligt stor majoritet för att reducera de snabbt stigande koldioxidutsläppen måste enhet gå före ideologi. Alltså fordras en sorts vänsterreformistisk klimatpolitik.

Jag tror att en effektiv radikal världsvid klimatpolitik kräver socialistiska inslag som vissa förstatliganden, löntagarmakt, minskad global handel, mindre reklam och starka beslutsamma näringslivsreglerande nationalstater.

Jämför med den berömda nationalekonomen John Maynard Keynes och kampen mot Den Stora Depressionen på trettiotalet. Liksom med den i hög grad statsplanerade krigsekonomin 1939-1945. Vidare keynesianismen under den första efterkrigstiden. Jag har inte lösningen på hur detta skulle gå till rent konkret.

Socialism

Men som socialist tror jag att den livsviktiga gröna klimat- och miljöomställningen viss utsträckning måste ha röda inslag. På kort sikt är den breda politiska kampen för klimatet vår viktigaste uppgift som människor och jordbor. Där ingår att få med statliga och delvis socialistiska åtgärder någon slags blandekonomi. Men den reellt existerande socialismen misslyckades såväl med att avskaffa klassamhället som att vara en föregångare vad gäller miljö och klimat. Även om vänstern idag har bättre idéer

och har lärt sig av socialismens misstag och kris, så finns det i nuläget ingen fungerande vänstermodell i något land i världen att peka på som klimatföredöme. Att tro och påstå och propagera för att socialismen löser klimatkrisen är därför varken trovärdigt eller ärligt.

En politisk bred klimatpolitik med som bäst vissa statssocialistiska inslag är det längsta vi kan komma idag tror jag (tyvärr). Den långsiktiga kampen för socialismen fick under andra världskriget underordna sig den då brännande aktuella kampen mot fascism och för demokrati. På liknande sätt måste idag kampen för en socialistisk framtid underordna sig den i dubbel mening brännheta kampen för att rädda miljö och klimat. Därför måste keynesianistisk blandekonomi nu komma före klimatsocialism sen! Alltså blanda kapitalism och socialistiska inslag i ekonomin. Med styrning av klimatpolitiken via såväl marknad som plan.

Hans Norebrink

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!