Många åtalade i encrochatmål i Malmö

Åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har väckt åtal mot totalt 15 personer efter en längre tids häktning. De är misstänkta för förberedelser till en rad grova brott som mord, stämpling till mord och grovt vapenbrott med flera på ett flertal orter i södra Sverige. Rättegången kommer att äga rum i Malmö tingsrätt.

Totalt kopplas de 15 personerna till nio mord, däribland mordet på Karolin Hakim i Malmö (troligen ett mordförsök på Naief Adawi som själv tillhör de åtalade) och spelcafémorden. Vidare ett mordförsök mot Gabriel Hassoun, flera försök att mörda Salam Al-Jawahiri liksom planer och förberedelser på att mörda Ali Diab, Gabriel Hassoun, Salam Al-Jawahiri, Wahib Ali Jama, Frank Al Janabi, Liam Al Janabi, Ahmed Noumeiri Nabil Gassad och Amir Mekky. De flesta anses tillhöra den kriminella gruppering som brukar kallas Mekky-falangen. Morden är till stor del en del av en konflikt mellan Mekky-grupperingen och den grupering som åtalats för mordplanerna.

De brott som åtalet omfattar ska ha planerats i huvudsak under våren 2020. Att ett så omfattande åtal nu kan väckas har möjliggjorts bland annat genom att utredarna kunnat ta del av material från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat som de misstänkta gärningspersonerna använt.

Åtalen

De åtalade är bl.a. Daniél Johansson Petrovski, Hassan Kansouh, Danijel Jovcevski, Naief Adawi (pojkvän till den mördade Karolin Hakim), Rami Adawi (bror till Naief Adawi), Darko Anwar, Ahmad El-Moghrabi, Omar Ahmad, Jasem Tabarak, Alexander Ghara, Chaher Khallouf, Nour Hassan Al Nouri, Ahmad Kalle Abed och Hamza Fattah.

De är bland annat åtalade för:

  • Omar Ahmad, två fall av stämpling till mord, förberedelse till mord och vapenbrott. Har en lång lista av tidigare domar. Dömd vid tidigare tillfällen för bl.a.grovt narkotikabrott, narkotikabrott, grovt olaga hot, vapenbrott, grovt vapenbrott, olovlig körning med mera vi flera tillfällen.
  • Nour Hassan Al Nouri, två fall av förberedelse till mord, grovt vapenbrott. Tidigare dömd för olovlig körning, brott mot vapenlagen, dopningsbrott, grov stöld, olovligt brukande, häleri och narkotikabrott.
  • Chaher Khallouf, förberedelse till mord.
  • Alexander Ghara, förberedelse till mord, grovt vapenbrott. Är tidigare dömd för försök till rån, grovt olaga hot, grov misshandel, misshandel, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och grovt vapenbrott.
  • Daniél Johansson Petrovski, stämpling till mord, förberedelse till mord
  • Ahmad Kalle Abed, grovt vapenbrott.
  • Darko Anwar, två fall av förberedelse till mord, två fall av grovt vapenbrott, narkotikabrott, ringa narkotikabrott, stämpling till synnerligen grov misshandel. Tidigare enbart dömd för mindre brott som rattfylleri, ringa narkotikabrott, brott mot trafikförordningen och brott mot vägtrafikskattelagen.
  • Danijel Jovcevski, förberedelse till mord. Har tidigare dömts för grovt olaga hot, grov misshandel, ringa vapenbrott, barnpornografibrott och narkotikabrott
  • Hamza Fattah, förberedelse till mord, narkotikabrott. Tidigare enbart dömd för brott mot knivlagen.
  • Naief Adawi, stämpling till mord. Tidigare dömd för synnerligen grovt rån i Danmark, mindre brott som narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.
  • Rami Adawi, stämpling till mord. Är tidigare dömd för medhjälp till grovt bedrägeri och medhjälp till försök till grovt bedrägeri.
  • Kristoffer Wieselgren, stämpling till mord. Tidigare dömd för narkotikabrott och grovt vapenbrott.
  • Ahmad El-Moghrabi, två fall av förberedelse till mord. Har tidigare dömts för bl.a. vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olovlig körning, skadegörelse, olovlig körning och narkotikabrott.
  • Jasem Tabarak, förberedelse till mord.
Händelser och andra misstänkta

Ingen är åtalad för att ha utfört något av morden som åtalet berör. Det finns dessutom ytterligare ett antal män som är misstänkta för inblandning i de olika mordförsöken och mordplanerna. Däribland en 34-åring och en 30-åring som är häktade i sin frånvaro samt en 46-årig man.

Flera av de åtalade kan knytas till vad som anses vara ett kriminellt nätverk i Malmöstadsdelen Lindängen. Det uppges i Kvällsposten att de åtalade tillhör tre olika kriminella grupperingar som gått ihop för att få bort Mekky.  En del av de som det funnits mordplaner på har en koppling till ett kriminellt nätverk med koppling till stadsdelen Nydala. Samtidigt är de i de flesta fall knutna till Mekky.

De ingående händelserna i åtalet förutom de olika mordplanerna är:

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!