Explosion och brand i Annedal

Klockan 5 i morse kom larm om en brand i en lägenhet i en fastighet på Övre Husargatan i Annedal. Branden ska ha orsakats av en explosion. Hela tre trappuppgångar ska vara påverkade. Alla boende i de tre trapphusen (cirka 120 personer) ska ha evakuerats. Om personer även evakuerats från närliggande trapphus kan det handla om cirka 200 personer som evakuerats.

6 personer ska ha förts till sjukhus med ambulans. Radion uppger att totalt 25 personer tagit sig till eller förts till sjukhus. På bilderna från platsen ser det ut som om det brinner högst upp eller i mitten av huset. Samtidigt ser det som det exploderat i gatuplan där bland annat Le Pain Francais har ett café och där sportaffären Udéns ligger. Men bråten som ligger på gatan kan ju också ha kommit från en explosion högre upp. Bakom butikerna, under husen och innergården ligger ett parkeringsdäck. En explosion och brand där skulle kunna ger brandrök i många trappuppgångar. Men det kan också vara så att tre trapphusen har en och samma ingång från gatan.

Eventuella orsaker

Annedal är ett miljonprogramsområde i centrala Göteborg som ersatte ett äldre landshövdingehusområde. Det är ett lugnt medelklassområde med i huvudsak hyresrätter. Det som ligger närmast till hands är att det är nån form av olyckshändelse men en bomb kan naturligtvis inte uteslutas.

En bomb kan i så fall vara riktad mot nån kriminella som bor på platsen eller så handlar det om ett nazistdåd riktat mot nån vänsteraktivist. Om det handlar om en bomb är väl de mest troliga att det handlar om att kriminella varit i farten. Det finns cirka tio personer som tidigare dömts för brott eller är inblandade i rättstvister på de aktuella adresserna och fyra av dem är kvinnor. Två är yngre män. Övriga är äldre eller medelålders män. Sannolikheten för en bomb mot någon kriminell är därmed ganska låg.

Ett alternativ är ju att Le Pain Francais var måltavlan. Ekonomiska verksamheter som drivs av familjer med invandrarbakgrund utsätt ju ofta för utpressning och krävs på så kallade beskyddarpengar av kriminella gäng. Om någon vägrar betala är ett bomb ett vanligt sätt att påminna dem om saken.

Var bomben (om det nu var en bomb) placerad i entrén så var det utan tvekan en varning till nån i huset. Om det finns en koppling till nån kriminell konflikt är det väl i så fall sannolikt nån av konflikterna i Tynnered och Frölunda.

Tänkbara måltavlor

GP intervjuar ett offer, Viktor Mattsson, som tycks bo i närheten av den plats där bomben exploderade. Han säger att han bor ensam men i lägenheten på nummer 22 är också en kvinna skriven. På samma våningsplan bor en man som heter Lars Jönsson. Ett vanligt namn i Skåne men inte i Göteborg. Det finns en polis på enheten för utredning av grova brott i Göteborg som har ett liknande namn. En trappa ner bor en familj där samtliga familjemedlemmar är inblandade i nån from av rättslig tvist. På nummer 20 bor enligt uppgift en polisman som har en koppling till Gamlestadsmordet och på nummer 24 ska det bo en medlem i Red Devils MC (supportergrupp till Hells Angels).

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!