Tumbaligan och Tumba-Tarzan

Rolf Johansson eller Tumba-Tarzan, som han kom att kallas i media, växte upp under fattiga omständigheter i stugan Entorp söder om Tumba i Stockholms län. Stugan ägdes av den kommunala fattigvården. Han var äldste son till Eskil och Amanda Johansson och föddes 1925. De hade också två yngre söner, Sune och Olle Johansson.

1940 skrevs Amanda Johansson in på sanatorium och Eskil Johansson på sjukhus vid Uttran. De två yngre bröderna placerades på ett barnhem i Norrtälje där de vistades i fem år. Rolf som var 15 år hoppade av skolan och tog olika ströjobb. Han träffade Alice, fick en bostad av fattigvården i Tumba och tog anställning på Tumba bruk. Men det varar inte länge.

Begynnande brottslighet

Rolf Eskil Johansson alias ”Tumba-Tarzan” förs till häktet i juni 1955. Okänd fotograf. Public domain.

När de två bröderna kom hem från barnhemmet 1946 så ska de har börjat genomföra inbrott i sommarstugor för att komma över mat, kläder och andra saker. Sune och Olle Johansson var då 15 respektive 12 år gamla. Rolf som var 21 år gammal 1946 hade två döttrar och en bostad i Vretarna tillsammans med sin fru Alice Johansson.

Sommaren 1952 åkte Olle och Sune Johansson fast. Dessutom hittades stöldgods hos Rolf vilket gav honom villkorlig dom för häleri. I samband med kallades Olle Johansson för Tumbas Tarzan i media enligt WIkipedia. Tidningen Mitti uppger istället att det var brodern Sune Johansson som kallades detta.

De båda bröderna rymde och fortsatte att försörja sig på sommarstugeinbrott medan de höll sig gömda i skogarna på Södertörn. media uppmärksammade dem och började kalla dem för Tumbaligan. Storebrodern Rolf Johansson hjälpte de yngre bröderna med mat och utrustning. Även Rolfs fru Alice Johansson hjälpte till. När de till slut hittades av polisen greps alla tre bröderna och dömdes till fängelse. Alice fick villkorlig dom och döttrarna togs ifrån henne och placerades på fosterhem.

Tumba-Tarzan

Den 8 maj 1954 rymde Rolf Johansson från Vångdalens fångvårdsanstalt utanför Uppsala. Han sökte upp sin fru och tillsammans gav de sig av ut i Södertörns skogar. Likt sina bröder började nu Rolf att på allvar leva av sommarstugeinbrott. I en av stugorna fann han en pistol av märket Walther. Efter en månad på rymmen upptäcktes de vid Tegelvreten av en polis dagen före midsommarafton. Rolf lyckades dock smita och sköt ett skott i luften. Detta fick den polis som upptäckt honom att skjuta flera skott mot honom. Polisen missade dock men fantiserade sedan ihop en falsk historia om en eldstrid. Men Rolf och Alice Johansson kunde tillsammmans springa därifrån.

Dagen efter, den 23 juni 1954, utnämnde media honom till landets farligaste förbrytare vilket verkar något överdrivet. Det var också nu som tidningarna började kalla den äldre brodern för Tumba-Tarzan. Även hans bröder fick smeknamn. Sune Johansson kallades ”Lill-Tumba” medan Olle Johansson kallades för ”Lill-Tarzan”.

Under tiden som allmänheten och polisen sökte i skogarna runt Södertörn så befann sig Rolf Johansson och hans fru i sex veckor hos sin vän Kalle i hans lägenhet i Bagarmossen i södra Stockholm. I mitten av augusti gav de sig av därifrån och tältade under en period söder om Norrtälje. Den 2 november lämnade Alice sin man Rolf i skogen, sökte upp sin mor och anmälde sig till polisen. Den 16 november greps Rolf Johansson i en vägspärr på Stocksundsbron när han kom körande mot Stockholm i en stulen Vauxhall. Tillsammans med honom i bilen fanns lillebror Olle Johansson och stöldgods. Gripandet gick lugnt till men i en kavajficka hade Rolf en laddad pistol.

Fängelse

Vintern 1955 åtalades Rolf, Alice och Olle Johansson samt Rolfs föräldrar. Rolf dömdes till tre år och sex månader straffarbete för hot mot tjänsteman, främjande av flykt, brukande av falsk urkund, misshandel, stöld, grov stöld, försök till grov stöld och häleri. Allt som allt 95 olika brott men där de flesta rörde sig om enstaka småstölder. Alice Johansson fick villkorlig dom och föräldrarna dagsböter för främjande av flykt.

I fängelset blev Rolf Johansson vegetarian. Som frisläppt arbetade han därefter under några år aktivt för djurskydd och mot djurplågeri. Han reste bland annat runt och höll föredrag. Dessutom var han sjukskriven under långa perioder. Han återförenades aldrig med Alice eller sina döttrar och dog i juni 1978. Han gifte dock om sig och fick en son med den nya frun. Sonen placerades dock omedelbart på barnhem.

Tumbaligan kan ses som ett exempel på den ”klankriminalitet” som alltid funnits i Sverige. Eventuellt tillhörde familjen Johansson den förtryckta och diskriminerade folkgruppen som brukar kallas resande. På grund av förtryck, utanförskap och fattigdom hamnade de på brottets bana. Samma öde drabbade även andra familjer från resandefolket som exempelvis Cederholm i Skåne och Magnusson i Göteborg. Men även om det fanns många kriminella familjer (eller klaner om det ordet föredras) blad de resande var och är den överväldigande majoriteten helt laglydiga och ordentliga människor.

Läs mer:
  1. Militärligan – Carl Sumonja
  2. Nisse Pistol, Järnaligan och Gubbligan
  3. Maskeradligan – militärer och brottslingar
  4. Fleming Broman och Sandhamnsligan
  5. Knarkkungen Karl Pauksch
  6. Ioan Ursut – mästerrymmaren
  7. Salaligan – den magiska cirkeln
  8. Leif Peters – polismorden i Handen
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!