Vägen till att bli en högerextrem terrorist

I ETC har Adolfo Diaz skrivit en artikel om en mans vandring mot högerextremismens avgrunder och planerad terrorism. Det handlar om en man som år 2007 skrev två insändare i Svenska Dagbladet som jag uppmärksammade lite i förbifarten i ett blogginlägg vid den tiden. Något som Adolfo Diaz uppmärksammat (i artikeln kallas mannen för Jakob):

Det finns en som tidigt skönjer Jakobs auktoritära tendenser. Det är den fortfarande aktive bloggaren Anders Svensson som kommenterade hans uppbrott från M med att Jakob ”verkar luta mer åt högerextrema lösningar”. Och: ”Han inser inte att det är liberalismens smutsiga ansikte som skapar de problem han beskriver. Istället uttrycker han samma fördomar och fixa idéer som folk med borgerliga åsikter alltid haft.”

Mannen som idag är 61 år gammal greps i Tumba den 29 december 2019. Detta efter att polisen knackat på hos honom och sökt efter en annan man. Ganska snart hittar polisen fler knivar och ett luftgevär i lägenheten. Sen hittar de fler knivar, en pilbåge, kemikalier som kan användas för att tillverka bomber och ritningar till bomber. Han grips som misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen. Två dagar senare gör polisen ännu fler fynd.

Den gripne mannen blir dock inte häktad och släpps fri. Men polisen fortsätter att arbeta med ärendet och nästan ett år senare grips han igen den 18 december 2020. Därefter häktas han som misstänkt för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott mot lagen om sprängämnesprekursorer (det vill säga ämnen som kan användas för att tillverka sprängmedel) och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den 15 september i år åtalas han.

Högerextrem terrorism

Det visar sig att mannen mellan tiden för insändarna i Svenska Dagbladet och gripandet 2019 utvecklats till en högerextremist som hade tankar på att bli den störste och värste terroristen genom tiderna. Det är nästan som om jag förutsåg utvecklingen men det gjorde jag förstås inte. Jag använde bara mannen som ett exempel på hur högerextremister kan resonera. Med åren blir han argare och argare. Mer och mer hatisk. Han blir en mycket aktiv näthatare som deltar i hatgrupper, skriver hatfyllda mejl och gör upp listor på personer han hatar och som borde dödas. Allt noggrant dokumenterat i polisens förundersökning och beskrivet i Diaz utmärkta artikel.

Det hela känns som ett skolboksexempel på hur en högerextrem ensamvarg kan utvecklas till en våldsam terrorist. I stort sett skulle artikeln om den 61-årige mannens, Jörgen Norbergs, personliga utveckling till högerextrem nätverkskrigare ha kunnat vara en beskrivning av vilken högerextrem ensamvargsterrorist som helst. Exempelvis John Ausonius, Peter Mangs och Anders Behring Breivik. Men i Norbergs fall gick det inte lika långt. Han greps innan dess eller så hade faktiskt aldrig gjort verklighet av sina fantasier och planer. Rent personlighetsmässigt finns det också stora likheter med den misstänkte Annedalsbombaren, Mark Lorentzon.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!