Tog polisen livet av Lars Vilks?

Naturligtvis inte medvetet. Men. En del uppgifter om den tragiska olyckan där två poliser och konstnären Lars Vilks dog tyder på att bilen framfördes i mycket hög hastighet:

Enligt flera vittnesuppgifter till Aftonbladet ska bilen ha kört i en mycket hög hastighet som av flera personer uppfattades ligga på över 160 kilometer i timmen.

Vittnet Norman åkte tillsammans med sin sambo på motorvägen på E4 i motsatt riktning. Han bevittnade olyckan med egna ögon och såg hur bilen som Vilks färdades i korsade vajerräcket och kom över på andra sidan motorvägen. Då såg han bilen köra mot honom.

Norman beskriver hur bilen kom över till deras sida av vägen i en ordentlig fart. Han säger att det var i omkring 160 kilometer i timmen.

På något sätt kom bilen över i motsatt körriktning på motorvägen. Kanske för att föraren tappade kontrollen i den kurva där olyckan inträffade. Där frontalkrockade den med en lastbil. Det betyder att polisen genom oförsiktighet och brott mot trafikreglerna mycket väl kan ha orsakat att den person de var satta att skydda dog.

Vid olyckstillfället fanns det två livvakter i bilen. Dessutom ytterligare ett par poliser i en följebil. Följebilen var dock vid olyckstillfället så långt från polisbilen som krockade att de inte såg själva olycksförloppet.

Polisen i polisregion Syd uppger att det inte finns några som helt tecken på att polisbilen utsatts för nån form av attentat. De avvisar därmed att det skulle handla om ett riktat mord mot Lars Vilks.

Lars Vilks och konsten

När det gäller Lars Vilks konstnärskap så har jag aldrig uppskattat det. Han är en provokatör och ingenting är vackert. För mig är han en helt betydelselös konstnär som dessutom spelat med i rasisternas spel. Rasist var han troligen inte men även den som spelar på rasismen för att provocera är en del av problemet med rasismen. Lars Vilks var därmed en del av problemet med rasism. Men i förhållande till Vilks konst är jag nog att se som totalt likgiltig.

Men. Jag är säker på att Lars Vilks såg hela grejen med polisskydd som en del av ett konstverk och jag har svårt att tro att det egentligen fanns behov av att skydda honom dygnet runt och över allt. Med en massa poliser, speciella skyddade fordon och annat. MenLars Vilks lyckades naturligtvis övertala myndigheterna till detta och på så sätt blev konstverket mycket bättre.

Läs mer om Lars Vilks.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!