Hemtjänsten i Södertälje – Beas Omsorg & Assistans

År 2013 så avslöjades ett omfattande bedrägeri inom hemtjänsten i Södertälje. Hemtjänsten har privatiserats med hjälp av lagen om valfrihetssystem (LOV). På två år ökade kostnaderna för hemtjänsten med 64% i Södertälje.

Allt berodde på en ökning av hemtjänstbehovet bland syrianer i åldern 65-70 år. De som stod för vården av dessa nya personer var nystartade bolag som ägdes av olika personer med syrianskt ursprung. Det var bolag som Jome Omvårdnad AB, Trea Assistans, AB Hemtjänst och Service, Änglas Omsorg, Beas Omsorg och Assistans AB samt Omtanke i Sverige AB.

Bolagen ägdes av personer som är nära släkt och som tillhör de välkända och mäktiga släkterna Ataseven och Melkemichel i Södertälje. En del var kända personer och ibland till och med politiker. Silvia Gündüz drev Jome Omvårdnad AB ihop med en dotter, en svärdotter och sen syster. Även systerns man arbetade i företaget. I Trea Assistans  arbetade hennes brorsdotter och i styrelsen för detta bolag satt brorsdotterns man. Kusinen Kima George drev Hemtjänst & Service AB medan en annan kusin ägde och drev Ängla Omsorg. Omtanke i Sverige AB drevs av den kände journalisten Nuri Kino. De anställda vårdarna var ofta släkt med de som vårdades.

Tre av bolagen kom att utredas för bedrägerier, och andra ekonomiska brott, Beas Omsorg och Assistans AB, AB Hemtjänst & Service och Jome Omvårdnad AB. Flera av de två senare bolagens företrädare dömdes till fängelsestraff. Polisen menade att förundersökningen (utredningen) och rättegången avslöjade hur strukturerna i den syrianska befolkningsgruppen fungerade.

Som en följd av bedrägerierna avskaffade Södertälje kommun användningen av LOV.

Beas Omsorg & Assistans AB

Beas Omsorg & Assistans AB utreddes visserligen för hemtjänstfusk men bolaget och ägarna tycks inte ha åtalats för nåt brott. Däremot så bröt Södertälje kommun sitt avtal med företaget:

Nu har det uppdagats att Beas omsorg och assistans fortsatt att anställa anhöriga efter den 1 mars 2013.

– Vi fick indikationer på att det inte stod rätt till och gjorde en undersökning av förhållandena. Då upptäckte vi dessa två anställningar plus och att man inte följt arbetstidslagen om 36 timmars veckoarbetsvila, det vill säga två dagars sammanhängande ledighet. Här jobbade man sju dagar i veckan, säger Kjell Sjundemark, biträdande socialdirektör.

[…]

Kommunen har även upptäckt att Beas omsorg och assistans i två månader redovisat utförd tid hos en brukare som bytt hemtjänst. Bea har ersättning för insatser man inte utfört. Kommunen bedömer dock detta som slarv. Det visar på dålig kontroll av verksamheten, inte på att man gjort det med flit. Därför klarar sig företaget undan polisanmälan.

Företaget bröt alltså mot arbetstidslagstiftningen såväl som mot förbudet mot anhöriganställningar. Detta var ett formellt brott mot avtalet mot kommunen och föranledde uppsägningen av avtalet mellan Södertälje kommun och Beas Omsorg & Assistans AB.

Inga kopplingar till brottslighet

Beas Omsorg & Assistans AB har överlevt och sysslar med personlig assistans och hemtjänst. Det har än idag samma äger som 2013. Nämligen Behice Sliwo. Företaget har också två dotterbolag, HVB i Mälardalen AB och Proanka AB. Dessutom äger Behice Sliwo också Smultronet Fastigheter i Södertälje AB och Behice Invest i Södertälje AB och är styrelseledamot i Eskilstunaskölden 16 AB.

I styrelsen för Beas Omsorg & Assistans AB såväl som dess dotterbolag, Eskilstunaskölden 16 AB, Behice Invest i Södertälje AB och Smultronet Fastigheter AB är sonen Stefan Elio-Sliwo styrelsesuppleant. Han är också styrelsesuppelant i Fuat Sliwo Invest AB i Norrköping. Ägaren till detta bolag är Behice Sliwos man Fuat Sliwo.

Fuat Sliwo är också styrelseuppleant i Restaurang Passione i Salem AB som ägs av Ishak Can. Ishak Can är också den ende ordinarie styrelsledamoten i bolaget som även har en annan styrelsesuppleant, Johan Arnvaller. Den sistnämnde är också styrelsesuppleant i Levi AB som ägs av Ishak Can.

Familjen Sliwo tycks inte på något sätt vara ihopkopplad med Södertäljenätverket genom krångliga ägarförhållanden, olika föreningar på det sätt som Trea Assistans. Bolaget tycks inte heller ingå i det som kallas Hemtjänstmaffian i en bok med samma titel av Mira Klingberg Hjort och Karl Martinsson. Någon brottslig verksamhet verkar inte kunna kopplas till bolaget och familjen som äger bolaget har aldrig dömts för några brott.

Läs också:

Köp boken Hemjänstmaffian från Adlibris

Köp boken Hemtjänstmaffian från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!