Stockholmspolisen utmärker sig för våldsamhet

Stockholm har majoriteten av alla skjutningar i Sverige. Mer än 50% trots att staden bara har liter över 20% av befolkningen. Detta kan kopplas till Stockholmspolisens förkärlek för hårda metoder och våld. Det är polisregioner och polisdistrikt med hårda metoder som avviker kraftigt från andra delar av Sverige när det gäller gängskjutningar och gängvåld.

De polisregioner och polisdistrikt som inte låter dialog och samverkan ha en stor roll vid bekämpning av grova brott i förorter, vid arbete med folksamlingar och liknande är de polisregioner som har störst problem i sådana sammanhang. Polisregion Stockholm och polisregion Mitt med Uppsala är de värsta.

Stockholmpolisen avviker också när det gäller polisvåld, dvs våld som utövas av poliser. Detta märks tydligt i samband med fotbollsmatcher och fotbollssupportrar. I dessa sammanhang är det snarare regel än undantag att polisen begår övergrepp mot människor.

Polisövergrepp

Övergrepp med stora inslag av överdriven våldsanvändning med hjälp av batonger, pepparsprej och annat. En stor del av detta våld utövas av poliser som uppenbarligen specialutbildats för att använda våld mot folkmassor, den så kallade regionala ordningsgruppen (ROG), tidigare kallade tunnelbanepolisen. Den överdrivna våldsanvändningen från denna grupp av poliser har pågått i många år.

Detta bekräftas av många vittnesmål från poliser som lämnat ROG, andra poliser, inspelade filmer och vittnesmål:

Poliser avslöjas på film när de utdelar batongslag mot ryggen och ropar ”Ska jag bryta fingret på dig?” till supportrar efter söndagens fotbollsderby i Stockholm.

Poliserna tillhör den regionala ordningsgruppen, ROG, tidigare kallad tunnelbanepolisen.

De bär svarta hjälmar, när övriga poliser bär vita.

Internt är enheten ifrågasatt efter flera tidigare tveksamma ingripanden, kan Expressen avslöja.

– Kommunikation är inte deras bästa gren, säger en polis.

Det var i maj 2019 efter ett fotbollsderby i Stockholm. Händelserna polisanmäldes men ingen utredning (förundersökning) gjordes. I juli 2019 kritiserades gruppen återigen av andra poliser:

En polis som jobbade i ROG i flera år säger att flera har lämnat gruppen på grund av en ”subgrupp” av en handfull personer som DN:s källa menar är våldsamma, provokativa och nedvärderande mot människor.

– De får härja nästintill fritt som de känner och vill, säger polisen om sina före detta kollegor.

[…]

– Det är inte alla situationer som blir våldsamma bara för att de provocerar, men jag skulle säga att varje arbetspass på ett derby är det nästan alltid minst en provokation som är onödig på något sätt.

Regionala ordningsgruppen (ROG)

Våldet från den regionala ordningsgruppen (ROG) fortsätter dessutom. Inget har förändrats trots tidigare kritik. Efter derbyt mellan Djurgården och AIK i söndags gjorde polisen sig skyldig till en mängd övergrepp mot fotbollssupportrar. Övervåld i form av slag, våld och onödiga pepparsprejning. Återigen var det ROG som utmärkte sig negativt. Insatsen har resulterat i ett stort antal JO-anmälningar. Polisen har också inlett en internutredning av händelseförloppet.

Den här polisgruppen är uppenbarligen felutbildad och har en kultur som medför ökat våld och polisövergrepp. ROG måste naturligtvis upplösas. De poliser som ska användas i arbete med folkmassor ska istället vara SPT-utbildade och fokuserade på samverkan och dialog. Det kommer att resultera i mindre våld från alla parter. De polisregioner som arbetar med dialog har rent generellt mindre våldsnivåer än de som inte inte gör det.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!