Urkorkat förslag om brottslighet från högerextremister

Högerextremisterna Johan Forssell (M), Adam Marttinen (SD), Andreas Carlson (KD) och Johan Pehrson (L) har i en debattartikel i DN lagt fram ett totalt urkorkat förslag om hur gängbrottslighet ska kunna bekämpas. Det tar ingen som helst hänsyn till verkligheten och kommer sannolikt att att förvärra situationen. Hårdare tag har ju visat sig medför mer skjutningar och sprängningar.

Högerextremisternas förslag

Högerextremisternas urbota dumma förslag följer här ihop med mina kommentarer:

  1. Inför en möjlighet till proaktiv hemlig avlyssning och dataavläsning mot gängkriminella. Det går inte att i förväg avgöra eller förutsäga vem som kommer att begå ett brott. Att fritt få avlyssna utan brottsmisstankar är ett grovt ingrepp i den personliga integriteten, i alla vår frihet och ett angrepp mot demokratin.
  2. Utvisa fler gängkriminella. Ett helt meningslöst förslag eftersom 90% av de gängkriminella är svenska medborgare, födda och uppvuxna i Sverige. Låter kanske bra för den som vill ha hårdare tag men innebär ingenting.
  3. Skärp straffen kraftigt för gängkriminella för att låsa in de mest brottsaktiva personerna. Enligt all tillgänglig forskning leder detta till ökad brottslighet och starkare kriminella gäng.
  4. Skärp straffen för brott som typiskt sett begås inom ramen för gängbrottslighet. Meningslöst förslag. Enligt all tillgänglig forskning leder detta till ökad brottslighet och starkare kriminella gäng.
  5. Inför visitationszoner för att söka efter illegala vapen och spräng­medel. Ren fascism. Leder till förtryck, godtyckliga polisingripanden och polisiärt våld med mera. Det minskar inte heller brottsligheten.
  6. Inför ett system med anonyma vittnen. Leder inte till mindre brottslighet eller högre uppklarning av brott. Dessutom innebär det att konflikter mellan gängen fortsätter in i rättssalen med falsk vittnesmål och falskt angiveri. Skapar i verkligheten mer brottslighet med mened och falska vittnesmål med mera.
  7. Inför ett nytt straff, vistelseförbud, enligt dansk modell. Ren fascism. Leder till förtryck, godtyckliga polisingripanden och polisiärt våld med mera. Det minskar inte heller brottsligheten.
  8. Öka antalet poliser med en särskild lönesatsning. Meningslöst. Det som behövs är inte fler poliser utan bättre poliser som faktiskt arbetar med att förebygga och bekämpa brott. Men löneförhöjning kan de gott få.
  9. Sätt upp fler övervaknings­kameror. Övervakningskameror minskar inte brottsligheten och leder inte till ökad uppklarning av brott. De fyra högerextremisterna ljuger när de påstår detta. Det som sker är att brottsligheten flyttas och ändrar karaktär.
  10. Skolor ska alltid anmäla brott. Mycket kontraproduktivt. Det innebär att många ungdomar som inte alls är kriminella behandlas som kriminella och stigmatiseras. Något som i förlängningen innebär ökad brottslighet.
Meningslösheter

De fyra högerextremisterna har ytterligare några förslag varav några är acceptabla och några helt rimliga. Men nån större påverkan på brottsligheten har de inte. Inget av förslagen förhindrar eller påverkar nyrekryteringen på något sätt. Så inget av förslagen är bra. Totalt lägger de fram 20 förslag.

Verkligheten

Storbritannien har idag övervakningskameror överallt. Det har inte mindre brottslighet än Sverige utan högre. Mordfrekvensen (antalet falla av dödligt våld per 100 000 invånare) är inte lägre i Storbritannien utan högre. Gängmorden är inte färre i förhållande till befolkningen utan ungefär detsamma med skillnaden att gängmord i Storbritannien sker med kniv och i Sverige med skjutvapen. Uppklarningsprocenten är inte heller högre. Övervakningskameror innebär alltså inte ett skit.

Danmark har alla möjliga fascistiska lagar. Men landet har inte lägre brottslighet än Sverige, inte heller färre gängmedlemmar i förhållande till befolkningen än Sverige och inte färre mord. Den danska lagstiftningen är i förhållande till brottsligheten helt meningslös och inget att ta efter.

De fyra högerextremisterna far med osanningar och lägger fram verklighetsfrämmande förslag utan nån som helt påverkan på brottsligheten och utan någon som helt koppling till verkligheten.

Det finns betydligt bättre och mer verklighetsförankrade förslag som dessutom kan ha en effekt på brottsligheten:

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!