Fler i arbete och färre med bidrag

Även moderatledaren Ulf Kristersson ljög i gårdagens partiledardebatt i likhet med KD-ledaren Ebba Busch. Kristersson påstod bland annat att ”fler och fler lever på att andra jobbar.”. Det är en lögn. Sanningen är att en allt större andel av befolkningen förvärvsarbetar. En allt mindre del lever på bidrag i någon form.

Det som räknas som bidrag från det offentliga är sjukförsäkring, sjukpension, a-kassa, socialbidrag, introduceringsersättning och arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

År 2019 hade den minsta andelen på 30 år som levde på bidrag (12,7%). På grund av pandemin ökade andelen dock något under 2020 men 2020 var ändå ett av de tre lägsta åren när det gäller andelen som levde på offentligt stöd. 1990 var andelen som levde på bidrag 14,8%. Toppåret var 1994, då levde 22,7% på bidrag. I verkligheten har andelen som är beroende av offentligt stöd minskat rejält över tid. Kristersson har uppenbarligen ingen som helst koll på verkligheten.

Arbetslösheten är lägre än på länge, framförallt bland invandrare.1997 hade 48 procent av de utrikesfödda jobb, 2019 hade andelen ökat till 65 procent.

Att höja nivåerna i bidragssystemen så att de går att leva på är därför inget problem i dagens Sverige. Men det skulle får positiva effekter för de allra fattigaste och när det gäller att minska brottsligheten.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!