Ny kartläggning av kriminella nätverk i Stockholm

Kartläggningen från polisen ger en bild av ökade våldsnivåer och belyser hur nätverken rekryterar unga, bl.a. genom att de tenderar att använda mer identitetsskapande faktorer. Den visar också på nätverkens användning av specialister och möjliggörare.

Rapporten från polisen innehåller också de sedvanliga överdrifterna och polisiära fantasierna. Dessutom har de med politiska aktivister, våldsamma fotbollshuliganer och religiösa extremister i rapporten. Något som naturligtvis är dumheter. Sådan grupperingar har inget med kriminella gäng att göra.

Av kartläggningen framgår att den ökade våldsnivån i region Stockholm under senare år i första hand förklaras av att de miljöer där våld tidigare förekommit har blivit mer våldsamma. Inte av en omfattande spridning av grova våldsbrott till nya miljöer.

Nätverken och gängen

Vidare uppvisar nätverken i kartläggningen en ökad geografisk rörlighet jämfört med tidigare år, liksom en större grad av kriminell samverkan med andra nätverk. Detta är faktorer som av polisen ses som drivande. Även tendenser till fler interna konflikter i nätverken bidrar till ökat våld.

Förändringarna är små jämfört med rapporten från 2019. Då ingick 50 så kallade kriminella nätverk och gäng. Denna gång ingår 52. I verkligheten är det färre gäng då även då även politiska aktivister, fotbollshuliganer och religiösa fanatiker ingår. Det totala antalet kriminella nätverk och gäng i materialet är inte fler än cirka 40. De övriga 10-talet så kallade nätverk som polisen har med hör inte hemma i rapporten. De har inget med kriminalitet och brottslighet att göra även om de ibland begår brott.

10 kriminella nätverk har försvunnit från polisens kartläggning samtidigt som 12 nya nätverk förts in. Att de åkt ut betyder inte att de försvunnit men i vissa fall är det sannolikt så. Att polisen har med en gruppering i rapporten betyder inte heller nödvändigtvis att den finns förutom i polisens fantasi. enligt polisen har det heller inte skett någon ökning sen 2015 när det gäller antalet kriminella som ingår i nätverk och gäng. Gängen har blivit fler samtidigt som de blivit mindre.

Maffia

Vidare framgår att de kriminella nätverkens rekrytering och involvering av minderåriga för att utföra viss typ av allvarlig brottslighet kvarstår som ett fenomen i jämförelse med tidigare år. Polisen bedömer att det kan vara ett allvarligt samhällshot. Detta är en klassisk polisiär överdrift.

De enda gäng som är ett samhällshot är de med maffialiknande strukturer och ren maffiaverksamhet. Ett typexempel i Stockholmsregionen är Södertäljenätverket men kanske också de så kallade Kostymerna och Botkyrkanätverket. De maffialiknande gängen är sällan inblandade i skjutningar. Även Hells Angels MC och Bandidos MC bör nog räknas in i den gruppen.

– Det finns indikationer på att nätverken medvetet utnyttjar unga på grund av de lägre straffskalor och begränsade möjligheter till tvångsmedel som gäller, även för att begå de allra grövsta brotten såsom mord, och vi ser att det kryper ner i åldrarna. I sin negativa påverkan på samhället bedöms rekrytering av unga som ett av de största hoten som de kriminella nätverken för med sig på lång sikt, säger Anna Rise, som är chef för Underrättelseenheten i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Identitet kan skapa attraktionskraft i nyrekrytering

Enligt polisens kartläggning har flera av de lokala kriminella nätverken antagit egna namn som antyder att de är våldsbenägna, kriminellt framgångsrika och representerar ett visst lokalt område. Vad polisen hänvisar till här är väl främst gängen på Järvafälten som Shottaz, 3 MST (Dödspatrullen), Husby hyenor, Filterlösa Grabbar (FLG) och Headshotligan (HSL). På andra håll i Stockholmsområdet verkar inget sådant förekomma. Så det verkar inte speciellt vanligt utan polisens fokus på detta tycks vara polisiär överdrift eller fantasi.

Utöver namn och beteckningar menar polisen kan gemensamma faktorer som kläder och musik användas som identitetsskapande faktorer. En negativ effekt av det är enligt polisen att det finns en risk att nätverken använder detta som en attraktionskraft när man rekryterar unga. Detta är en hänvisning till alla rappare som ingår i eller har relationer till de kriminella gängen. Om det verkligen har så stor betydelse som polisen påstår tvivlar jag på.

Kända kriminella

Rapporten lyfter även upp omständigheten att fler nätverk än tidigare bedöms vara centrerade kring så kallade tongivande kriminella aktörer, dvs kända kriminella. Med sådana aktörer menas enligt kartläggningen personer som har lång historik av kriminalitet, breda kontaktnät, inte är beroende av en geografisk bas och har en drivkraft att utveckla sin brottslighet och maskera sin egen roll.

Till stor del har dessa nätverk och personer sin huvudinkomst från narkotikahandel, vilket accentuerats (blivit mer uttalat) i jämförelse med tidigare års kartläggningar, även om de ofta har ett ben i ekonomisk brottslighet.

Inte sällan har dessa individer sin bakgrund i ett lokalt kriminellt nätverk. Detta innebär enligt polisen att det finns en risk att nätverk runt tongivande aktörer kommer att öka i betydelse kommande år. Enligt polisen beror det på den tillväxt av sådana nätverk som kunde noteras i 2019 års kartläggning,

– Den här typen av aktörer har en förmåga att använda företag eller andra legala strukturer som brottsverktyg. Vi ser att det finns så kallade möjliggörare och specialister som hjälper nätverken i sin kriminella verksamhet, och där har insynen ökat tack vare senare års tillgång till avkrypterad kommunikation. Det kan vara personer som verkar i olika branscher, som till exempel växlingskontor, bankanställda, revisorer, jurister och transportföretag, som använder sin position för att hjälpa nätverken. Detta har stor negativ samhällspåverkan och att motverka detta är en viktig uppgift för hela samhället, säger Anna Rise.

Läs mer:
  1. Gängland Stockholm – Rinkeby
  2. Gängland Stockholm – Hässelby och Vällingby
  3. Om gängland Stockholm – Vårby gård
  4. Gängland Stockholm – Åkersberga
  5. Gängland Stockholm – Hallonbergen
  6. Om gängland Stockholm – Botkyrka
  7. Gängland Stockholm – Bredäng
  8. Gängland Stockholm – Sollentuna/Tureberg
  9. Om gängland Stockholm – Sollentuna/Edsberg
  10. Gängland Stockholm – Östberga
  11. Gängland Stockholm – Bro
  12. Om gängland Stockholm – Hagsätra
  13. Gängland Stockholm – Vinsta
  14. Gängland Stockholm – Husby
  15. Om gängland Stockholm – Täby
  16. Gängland Stockholm – nätverk Tyson
  17. Gängland Stockholm – Märsta
  18. Om gängland Stockholm – Bandidos MC
  19. Gängland Södertälje
  20. Gängland Stockholm – Tensta
  21. Om gängland Stockholm – Farsta och Fagersjö
  22. Gängland Stockholm – Dalen
  23. Gängland Stockholm – Vårberg och Skärholmen
  24. Om gängland Stockholm – Sätra
  25. Gängland Stockholm – Älvsjö
  26. Gängland Stockholm – Jordbro
  27. Om gängland Stockholm – Flemingsberg
  28. Gängland Stockholm – Brandbergen
  29. Gängland Stockholm – Rissne
  30. Om gängland Stockholm – Kallhäll
  31. Gängland Stockholm – Hells Angels MC
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!