Färre särskilt utsatta områden enligt polisen

Polisen skapar kontinuerligt lägesbilder av hur kriminella påverkar lokalsamhället och så kallat utsatta områden. Polismyndighetens bedömning är att det totala antalet utsatta områden har ökat något men att antalet särskilt utsatta områden har minskat. Särskilt utsatt är den värsta klassningen enligt polisen följt av så kallade riskområden och den lägsta klassningen är utsatt område.

Sammanlagt bedömer nu polisen att 61 områden är utsatta i en eller annan grad, jämfört med 60 områden vid lägesbilden 2019. Enligt polisens nya lägesbild är det tre nya områden som har tillkommit och två områden som inte längre bedöms som utsatta. Antalet särskilt utsatta områden, det vill säga områden där polisen anser att den kriminella påverkan är som störst, har minskat till 19, jämfört med 22 i lägesbilden 2019.

Stabil utveckling

– Utvecklingen i de utsatta områdena är överlag stabil och förändringarna jämfört med vår förra lägesbild är små och även om det är några områden som tillkommer som inte tidigare har bedömts som utsatta är det utmaningar som polisen har känt till och har arbetat med, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa som tar fram lägesbilden i dialog med samtliga 95 lokalpolisområden, i ett pressmeddelande.

Arbetet med att färdigställa den ny polisiära lägesbilden pågår fortfarande och när den är klar kommer polisen kunna fördjupa resonemangen.

– Generellt kan vi redan nu se att majoriteten av de utsatta områdena går i positiv riktning. Ett genomgående mönster är att Polismyndighetens möjligheter att verka i områdena ytterligare har förbättrats sedan vår senaste bedömning 2019, säger Linda H Staaf.

Utvecklingen går i linje med den allmänna brottsutvecklingen. Brottsligheten och utsattheten för brott minskar.

Förändringar i polisens bedömningar

Följande områden har tillkommit som utsatta:

  • Fisksätra (lokalpolisområde Nacka) bedöms nu vara utsatt område
  • Grantorp/Visättra (lokalpolisområde Huddinge, del av Flemingsberg) bedöms nu vara utsatt område
  • Sigtuna/Valsta (lokalpolisområde Sollentuna) bedöms nu vara riskområde

Följande områden bedöms inte längre som utsatta:

  • Rannebergen (lokalpolisområde Storgöteborg Nordost)
  • Klockaretorpet (lokalpolisområde Norrköping)

Följande utsatta områden har haft en tydlig utveckling åt det positiva hållet:

  • Gårdsten (lokalpolisområde Storgöteborg Nordost), tidigare riskområde, bedöms nu som utsatt område
  • Tynnered/Grevegården/Opaltorget (lokalpolisområde Storgöteborg Syd), tidigare särskilt utsatt område, bedöms nu som riskområde (Grevegården och Opaltorget är delar av Tynnered)
  • Karlslund (lokalpolisområde Landskrona), tidigare särskilt utsatt område, bedöms nu som riskområde
  • Araby (lokalpolisområde Växjö), tidigare särskilt utsatt område, bedöms nu som riskområde

Följande områden har haft en utveckling åt det negativa hållet:

  • Kronogården/Lextorp/Sylte (lokalpolisområde Östra Fyrbodal), tidigare utsatt område, bedöms nu som riskområde.
Förbättringar i Göteborg, försämringar i Stockholm

De flesta stadsdelar där det enligt polisen blivit bättre ligger i Göteborg, 3 av 6 stycken. Detta avspeglar det faktum att Göteborg har i särklass minst antal skjutningar i förhållande till befolkningen av de stora städerna i Sverige. På det området har det varit en positiv förändring sen 2013 i Göteborg. Sen dess har det alltså blivit färre och färre skjutningar i staden. Polisen i Göteborg och Västra Götaland arbetar med mjuka metoder.

I de områden där polisen arbetar med hårda metoder och fokus på lagföring och straff, dvs främst Stockholm och Uppsala har antalet utsatta områden ökat. Samtliga nya utsatta områden återfinns där. I Trollhättans utsatta område, de tre stadsdelarna Kronogården, Lextorp och Sylte har det blivit sämre. Det är det enda så kallat utsatta området i Sverige som haft en sådan utveckling.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!