Det krävs tillväxt för att rädda klimatet

För att rädda klimatet krävs en kraftig sänkning av växthusgasutsläppen. För att åstadkomma det krävs stora investeringar i ny teknik som elbilar, fossilfritt stål, fossilfri betong, vätgastillverkning, elektrobränslen, utbyggd kollektivtrafik, utbyggd järnväg, täta blandstäder med mera. Dessutom krävs mer vindkraft, mer solenergi och utbyggt elnät. Det innebär enorma investeringar. Enorma investeringar innebär ekonomisk tillväxt.

Vill vi rädda klimatet krävs det med andra ord ekonomisk tillväxt. Johan Ehrenberg i ETC argumenterar för tillväxt för att rädda klimatet med samma synsätt men också ur en annan aspekt:

Hur många kan leva utan arbete och lön, hur många kan odla i skogsbrynet, hur många kan sänka sin konsumtion och levnadsstandard ner till tio procent av dagens på bara några år?

Ja, en superrik kan det kanske.

Men inte en vanlig löntagare.

Vi måste äta, vi måste bo, vi måste ha energi till allt vi gör, även under en pandemi.

Kan EU:s medborgare acceptera en levnadsnivå som Indiens fattiga på landsbygden, ja då kan nerväxten kanske fungera. Men ett samhälle fungerar inte så. Våra olika behov, våra konflikter och klassintressen, kommer då göra dagens dystopifilmer till snälla berättelser. Ett samhälle blir bara bättre om tillräckligt många också får det bättre. Tryggare, säkrare, friare liv.

Så om det inte räcker med ny teknik, om det inte går att byta bort utsläppskällorna fort nog och det dessutom inte går att bara minska allt…

För att världens befolkning ska acceptera utsläppsminskningar krävs alltså att de flesta ska få det bättre. Men de rika kan klara nerväxt. Att förbjuda saker nöjen som främst rika ägnar sig åt eller har råd med, privatflyg, båtar med jättemotorer för nöjesåkning, dyrbara bensindrivna lyxbilar, inrikesflyg med mera.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!