Tåg är billigare än bil

I en märklig artikel i ETC, Så mycket dyrare är det att ta tåget än bilen,  där Karin Annebäck i en lång textmassa försöker bevisa att det är billigare att åka bil än tåg visar det sig i slutändan att det är tvärsom. Tåg är billigare än bil på de allra flesta resor.

Artikeln avslutas nämligen med en rad exempel, närmare bestämt 6 stycken. Tåg är billigare på 4 av 5 resor och kostar i stort sett samma som bilen på en resa. Endast ett av exemplen visar på att bilresa är billigare än tåg. Det är den kortaste exempelresan.

Dessutom räknar ETC inte rätt. De tar även upp liggvagn när det gäller mycket långa resor. Men de tar inte upp kostnaden för övernattning på lika långa bilresor. Det gör jämförelsen ovederhäftig. För när liggvagn tas med så blir tåget ofta dyrare än bilen. Men om övernattning på hotell tas med så är tåget lik förbannat billigare.

Så varför skrev Annebäck artikeln? Förutsättningen tycks ha varit att skriva om att tågresor inte borde vara dyrare än bilresor. Men eftersom de inte är det så faller ju hela artikeln och dess resonemang samman. För tågresor är ju faktiskt i stort sett alltid billigare.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!