15-åring åtalad för mordförsök i Eslövsskola

En 15-årig pojke med högerextrema sympatier har åtalats för gärningar begångna på en skola i Eslöv den 19 augusti i år. Åtalet avser försök till mord på en lärare på skolan, grovt olaga hot mot elever och skolpersonal. Dessutom grovt hot mot tjänsteman mot polis i samband med gripandet av pojken.

Mordförsöket ägde rum på dagtid i skolan där pojken är elev. Läraren fick livshotande skador. Pojken greps av polis samma dag och häktades därefter av Lunds tingsrätt. Han har sedan dess varit frihetsberövad.

– Utredningen visar att pojken har begett sig till skolan tidigt på morgonen. Där han har maskerat sig, bytt om till stridsliknande kläder och beväpnat sig med knivar och pistolliknande föremål. Han har sedan gått in i skolan och nästan omedelbart attackerat läraren med en kniv. Efter attacken har han hotat elever och personal med sina vapen. I samband med polisens ingripande har han hotat en polisman, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson som lett förundersökningen, i ett pressmeddelande.

Gärningen var planerad, men inget i utredningen talar för att den var planerad mot läraren personligen och den har inte heller visat på att det finns fler gärningsmän. Av utredningen framgår vidare att pojken varit inspirerad av skolattacker och andra massakrer i Sverige och runt om i världen.

Högerextremist

Åtalet innehåller också ett påstående om att motivet för brottet har varit att kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning. Den åtalade 15-åringen har enligt förundersökningen högerextrema åsikter:

Expo kunde dagen efter dådet berätta att det sedan tidigare funnits en oro för 15-åringen och att han ska ha gett uttryck för olika former av rasism och burit nazistsymboler offentligt. Uppgifter som bekräftas av utredningen. I januari anmäldes pojken för att ha gått omkring utomhus i Eslöv med en nazistisk armbindel med ett hakkors på, enligt vad kammaråklagare Pernilla Nilsson uppger, rapporterar Kvällsposten.

[…]

På SVT:s fråga om 15-åringes åsikter kan kopplas till nazism svarar Pernilla Nilsson:

– Det finns uttryck av det i hans åsikter som vi påträffat i den it-forensiska undersökningen och också av de hörda i ärendet.

Till Kvällsposten säger hon att 15-åringen genom sitt handlande har velat få uppmärksamhet och velat uttrycka sina åsikter, vilka åsikter det rör sig om vill hon inte precisera.

– Jag vill inte kommentera det närmare. Det är flera olika åsikter som har med de här ämnena att göra.

Hon tillägger till SVT att det inte finns något som tyder på att pojken ska ha varit medlem i någon grupp utan att han ska ha agerat ensam.

Psykiskt sjuk

Det är också uppenbart att pojken inte är psykiskt frisk. Den första rättspsykiatriska undersökningen visar att 15-åringen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning och kanske fortfarande gör det.

Det är det tredje våldsdådet på kort tid som begåtts av psykiskt instabila eller sjuka personer. Vi har förutom detta dåd också bombdådet i Annedal i Göteborg och morden i Kongsberg i Norge. Det borde kanske få oss att fundera på hur vården av psykiskt sjuka fungerar eller rättare sagt inte fungerar. Och vad vi ska göra åt det.

Pojkens inställning till brotten och dess rubriceringar är enligt åklagaren inte helt klar. Han har dock tidigare angett att han erkänner grov misshandel och förnekar försök till mord.

Bevisläget är gott. Pojken har spelat in händelsen och filmen utgör en del av bevisningen, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson.

– Det har varit viktigt för oss att hantera förundersökningen skyndsamt, med tanke på såväl gärningsmannens som målsägarnas låga ålder. Vi har arbetat i en särskild utredningsorganisation, där polisområdet även fått förstärkning från andra enheter i polisregion Syd. Förhören med barnen, som både är målsägare och vittnen, har hållits av våra särskilt utbildade barnförhörsledare. En stor mängd material från våra it-undersökningar har analyserats av analytiker och specialister, säger polisens utredningsledare Patrik Nyquist.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!