Hemtjänstmaffian – Freja Assistanstjänst

I boken Hemtjänstmaffian berättas historien om Leyla Anabestani som 2008 fick köpa hemtjänsten i en del av Stockholm, närmare bestämt Hässelby-Vällingby, för 3 000 kronor. Hon bildade redan 2007 bolaget Freja Assistanstjänst AB för verksamheten. Hon hyllades av ministrar som Maud Olofsson och Göran Hägglund i den dåvarande borgerliga regeringen. Dessutom fick hon pris om årets nyföretagare år 2009 och en del andra utmärkelser.

Åren 2009 till 2016 plockade hon sen ut nästan 13 miljoner kronor i utdelningar. 2016 hade företaget en vinstmarginal på 22%. Något som kan vara en indikation på att allt inte står rätt till:

Patrick Livijn, som sedan 2011 varit vd för hemtjänstföretaget Adeocare, bekräftar att det är svårt att tjäna stora pengar i hemtjänstbranschen.

Han menar att ett företag som bara sysslar med hemtjänst ”i en perfekt värld” kan skapa en vinstmarginal på omkring 8 procent. Ett riktigt bra år kan den möjligen gå upp mot 10 procent.

– Men då jäklar ska du ha koll på din beläggning och schemaläggning.

Patrik Livijn säger att han skulle reagera om det var ett större bolag med vinster på 15-20 procent. Ur hans perspektiv som hemtjänstföretagare handlar det också om osund konkurrens. Hans företag och de som fuskar har inte samma förutsättningar.

I Freja Assistanstjänst AB stod det inte heller rätt till. Bolaget hade fuskat.

Fusket

2019 sa Stockholm upp avtalet med Freja Assistanstjänst. Arbetstiderna registrerades aldrig hos hemtjänsttagarna utan på en dator på företagets kontor i efterhand. Hur mycket arbete som faktiskt utförts var oklart och gick inte heller att kolla. Det framgick dock att en del av de personer som hade hemtjänst via Freja Assistanstjänst inte fick den utförd till fullo. Företaget hade också brutit mot arbetstidslagen genom att låta personal arbeta 1 månad i sträck utan ledighet.

Freja Assistanstjänst AB finns kvar med adress i Spånga men tycks idag främst syssla med personlig assistans. Ägare är fortfarande Leyla Anabestani. I styrelsen är hon ordinarie styrelseledamot med Aria Ravantab i Göteborg som suppleant.

Leyla Anabestani och hennes företag tycks inte ingår i något nätverk av företagare och kan knappast karaktäriseras som en del av en hemtjänstmaffia. Det ser ut som ett helt vanligt familjeföretag som dock haft det svårt att följa lagar och avtal utan fuskat. Hur det ser ut i företaget idag är okänt.

Läs också:

Köp boken Hemjänstmaffian från Adlibris

Köp boken Hemtjänstmaffian från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!