Den olycklige gåsbögen

En gång i Tyskland levde det ett lyckligt par gåsbögar. De var övervakade av intresserade forskare. En ödesdiger höstdag flög plötsligt den ene gåsbögen iväg och försvann. Åren gick och den övergivna gåsbögen sörjde sin partner.

Men hallå, hur vet man vad den ensamme gåsbögen kände? Jo, han visade sin sorg och övergivenhet genom att inte bli ihop med någon annan ensam liten gås.

Men efter flera år blev ensamgåsen ihop med en gåshona. De bildade ett vanligt heterosexuellt par – hane och hona.

Men så en vacker vårdag många år senare dök plötsligt den försvunne gåsbögen upp igen. Då lämnade ensambögen sin hona och blev åter igen ihop med sin gamle bögpartner.

Kärleken bestod!

Ensambögen valde alltså bort heterosexet för att åter tillämpa homosex med sin gamle bögpartner.

Ja, exakt hur homosexet gick till i detta fallet vet jag inte. Men jag har läst att andra bögpar av fåglar försöker bestiga varandra, blir lite förvirrade, och sedan fortsätter de det homosexuella parlivet.

Kanske det är så att ”Gammal kärlek rostar aldrig”, som dansbandskungarna Lasse Stefanz sjunger…

Men seriöst, varför tar jag upp denna sannhistoria från verkligheten?

Jo, i Pride-tider manifesterar homosexuella människor och många sympatisörer sin existens och krav på värdigt bemötande. Då kan det vara lärorikt att ta en blick på sex i djurlivet.

Homosex i naturen

Eller snarare homosexualitet i djurens värld. Okänt för de flesta har det hittills rapporterats homosexuella beteenden hos mer än 1500 djurarter. Och väl dokumenterat hos 500 av dem.

Och vad vill jag då med att skriva om dessa fakta från djurlivet? För att det finns de människor som säger att bög- och lesbiskt sex är onaturligt.

Men sanningen är alltså att homosexualitet är rikligt förekommande i naturen. Alltså är logiskt sett homosex naturligt eftersom det är normalt förekommande i naturen.

Men det är inte normalt med homosex eftersom de inte kan få barn som syftet är med att det finns man och kvinna, säger vän av ordning.

Men människor har ju också sex som inte syftar till barn. De gör tvärtom ofta allt för att det inte ska bli barn av sexakten. Läs preventivmedel.

Sexorgier normala

Skulle det då vara onaturligt att ha sex för nöje? Icke, det sysslar även andra djurarter med. Se schimpanser och än mer bonoboer som har rena sexorgier för skoj, nöje och allians-bildning med andra apor.

Vem vet, andra djur kanske också kan bli förälskade och kära i partners av samma kön. Eller så handlar det kanske mest om kompisskap– att man har en partner man kan få hjälp av vid behov?

Evolutionen hos människor och andra djur handlar ytterst om överlevnad och spridning av sina gener till barnen/ungarna. En ska se till att även ens avkomma överlever tills den kan klara sig själv. Så reproducerar människor och djur sig.

Homosex sprider inga gener till kommande generationer. Men olika forskare har föreslagit andra sätt på vilken homosexualitet skulle kunna tjäna ett evolutionärt syfte.

Jag går här inte in på dessa teorier om homosexets eventuella nytta i livets utveckling på jorden.

Religiösa fanatiker

Istället noterar jag att de religiösa fanatiker som kallar homosex synd får svårt att förklara varför djur, utan den fria viljan människans sägs ha, också har homosexuella beteenden.

För har de inte fri vilja kan de inte synda om de har sex. Så förklara för mig: Varför har Gud skapat homosex bland djuren, när det samtidigt är en fråga om synd hos människan (den enda djurart som enligt Bibeln och Koranen kan synda)?

Nej, släng all homofobi på historiens soptipp. Heterosex, bisex, homosex är alla vanliga normala beteenden oavsett varför de har uppkommit via den evolutionära utvecklingen.

De är dessutom privata individualistiska fenomen. Vad folk gör frivilligt i sängkammaren är helt och hållet deras ensak!

Och sammanfattningsvis: Make love, not war. Med vem ni vill. Hur ni vill. Då blir världen så mycket trevligare och roligare för alla!

Hans Norebrink

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!