En socialistisk industripolitik

För att garantera jobben, miljön och klimatet krävs en socialistisk industripolitik. En industripolitik för omställning av samhället. Det innebär en industripolitik som garantera att klimat- och miljöpolitiken inte går ut över jobben. Samtidigt måste industripolitiken stå samklang med trafikpolitiken, klimatpolitiken, miljöpolitiken och stadsplaneringen.

Detta är dock ett mycket kortfattat inlägg om en socialistisk industripolitik som inte på något sätt är komplett eller fullt utvecklat. Det behöver kompletteras på flera punkter.

En socialistisk industripolitik måste sträva efter en tillverkningsindustri som bidrar till klimatomställningen samtidigt som den tar hänsyn till miljön och ser till att industrijobben blir kvar. Centrala delar i en sådan politik omfattar:

Omfattande elektrifiering

Elektrifiering behövs för att komma ifrån fossila bränslen. Det är nödvändigt både för driften av eldrivna fordon såväl som för tillverkning av vätgas som bränsle och råvara liksom för energilagring.

Omställning av industrin
  • Omställning av bil/fordonsindustrin för att producera elbilar och andra elfordon såväl som andra produlter som behövs i ett mer elektrifierat samhälle.
  • Inhemsk produktion av vindkraftverk och vindkraftskomponenter.
  • Inhemsk produktion av solceller
  • Vätgastillverkning för tillverkning av elektrobränslen och för användning som bränsle.
  • Elektrobränsletillverkning. Elektrobränslen är sådant som kan tillverkas med hjälp av elektricitet. Det kan vara vätgas, ammoniak, e-metan (kan ersätta naturgas), e-metanol, e-diesel och e-bensin med mera.
  • Fossilfri stålproduktion. Tillverka järnsvamp istället för stål från masugnar. Något som redan är på gång.
  • Producera ersättning för cement i betong. Utsläppen av koldioxid från produktionen av cement kommer huvudsakligen från själva tillverkningen och inte från användning av fossila bränslen. Antingen får koldioxiden fångas in för att användas vid tillverkning av elektrobränslen eller så måste cement ersättas med något annat.
  • Batteriproduktion. Batterier behövs både för eldrivna fordon och för lagring av el.
  • Gruvbrytning för tillgång till lokala råvaror. Sverige har stora fyndigheter och reserver med potentiellt stora fyndigheter av många ämnen som behövs till batterier och solceller med mera. Exempelvis grafit, sällsynta jordartsmetaller och kobolt.

Sannolikt krävs det en hel del statliga insatser och investeringar för att detta ska vara möjligt. Med statliga insatser ska staten också ha ett ägande i de industrier och företag som får pengar. Det innebär också att det troligen blir en rejäl ekonomisk tillväxt. Ekonomisk tillväxt och klimatomställning går med andra ord hand i hand.

Läs också:

Bok om ekosocialism, omställning och bilindustrin:

Köp boken Slutkört från Adlibris

Köp boken Slutkört från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!