Hemtjänstmaffian – Efoel och Hötorgets Vårdcentral

EFOEL AB är ett hemtjänstföretag med verksamhet i Nacka och Salem. De har tidigare haft verksamhet även i Södertälje. Företaget fick sitt tillstånd att bedriva hemtjänstverksamhet år 2017. I boken Hemtjänstmaffian framförs dock uppgifter som tyder på att bolaget kanske  inte borde fått tillstånd av Ivo att bedriva hemtjänstverksamhet.

Orsaken är att två av ägarna till EFOEL AB som heter Beimnet Abraha och hans fru Roman Abraha också äger Hötorgets Vårdcentral AB som slängdes ut från Stockholms kommun år 2017 innan EFOEL fick tillstånd på grund av fusk. Fusket bestod av företaget hade anhöriganställda vilket inte var tillåtet och bröt mot arbetstidslagen, personalen saknade korrekt utbildning, arbetskläder och annat. Det fuskades också med registrering av de tider som personalen varit hos hemtjänsttagarna.

Även EFOEL har anklagats för att bryta mot lagar och avtal. Anklagelserna har kommit från anställda och före detta anställd. De har inte fått ut lön för all sin arbetstid och företaget ska ha skickat felaktiga redovisningar och fakturor till kommunerna.

Företaget har även varit inblandade i direkt lönekonflikter med anställda som gått ända till centrala förhandlingar som ännu inte är avslutade. Andra anställda ska ha avskedats på ett olagligt sätt. Företag förnekar både att de avskedat anställda på ett olagligt sätt och att de skulle ha fuskat på något sätt. De menar att de anställda och de före detta anställda ljuger.

I EFOEL AB finns även en tredje delägare. Han heter Dawit Ghirum. I likhet med Beimnet Abraha är han ordinarie styrelseledamot i EFOEL AB. Suppleant i styrelsen är Samia Adan.

Företagsnätverk

Dawit Ghirum är dessutom styrelsesuppleant i Saltsjöbaden Hemtjänst Nilsson / Hannebo AB som formellt ägs av Yvonne Hannebo. I styrelsen sitter hon dock inte utan där sitter istället Beimnet Abraha som ordinarie ledamot. Det verkar troligt att det finns nån form av släktskap mellan Beimnet Abraha och Yvonne Hannebo.

Hötorgets Vårdcentral AB har två dotterbolag, Hötorgets Läkarpraktik AB och Euro City Rommy AB. I samtliga dessa bolag är Beimnet Abraha styrelseledamot och Roman Abraha styrelsesuppleant.

Samia Adan är för sin del delägare i Rima Financial Consulting AB, Elias Care AB och SA Omsorg ekonomisk förening.  I Rima Financial Consulting är hon styrelseledamot och i Elias Care styrelsesuppleant. Josef Adan, troligen en bror, är styrelsesuppleant i Rima Financial Consulting. I Elias Care AB är Miriam Elias också delägare och styrelseledamot. Josef Adan är delägare i SA Omsorg och troligen också delägare i Rima Financial Consulting. I styrelsen för SA Omsorg ingår även Maryama Haji Bile i styrelsen.

Beimnet Abraha är personligen inblandad i en rättstvist av något slag.

Läs också:

Köp boken Hemjänstmaffian från Adlibris

Köp boken Hemtjänstmaffian från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!