Vem som helst blir inte skjuten var som helst

Sebastian Stakset, en gång i tiden rappare i gruppen Kartellen ihop med Leo Carmona har uttalat sig GP om skjutningar och skjutvapenmord. Han är med rätta upprörd. Det dödas för många unga personer i de ständiga striderna om heder, makt, inflytande och narkotika. Han säger att ungdomarna som är inblandade inte borde kallas gängkriminella och att de är helt vanliga ungdomar som också är offer som ett samhälle som inte bryr sig om sin svagaste.

Offer för ett orättvist och segregerat samhälle

När han säger det sistnämnda har han naturligtvis rätt. En stor del av orsakerna till gängkriminaliteten står att finna i segregation, nedskärningar, avregleringar och privatiseringar. Den politiks om förs har resulterat i ett allt mer segregerat samhälle där fattiga och arbetarklass fått allt sämre levnadsvillkor medan rika blivit rikare och rikare.

Men ungdomarna det handlar om är också kriminella. Och de flesta med deras levnadsvillkor är inte och blir inte det. Det betyder att de ungdomar som skjuter och skjuts skiljer sig från de flesta andra ungdomar som växer upp under samma förhållanden. Går de ihop i gäng eller samarbetande nätverk så handlar det om gängkriminella.

Gängkriminella

Det må vara kompisgäng från barndomen som exempelvis i Seved, Bergsjön, Biskopsgården, Rinkeby, Tensta, Husby, Farsta, Bredäng eller Vårby gård, släktbaserade eller familjebaserade kriminella strukturer som exempelvis i Hammarkullen, Hjällbo, Södertälje, Östberga eller Tureberg, etniskt baserade gäng som Södertäljenätverket och Albanligan eller kriminella mc-gäng som No Surrender MC, Satudarah MC eller Bandidos MC. En del är välorganiserade och strukturerade. Exempelvis Backagänget. En del är maffialiknande som Hagsätranätverket, släktnätverket Ali Khan och Södertäljenäverket. Oavsett vilket handlar det om gängkriminalitet.

De som skjuts och skjuter har i stort sett alltid en koppling till kriminella gäng och nätverk. Ibland händer det förstås att fel person skjuts av misstag (mördarna förväxlar personer) eller för att den stod bredvid eller i närheten av ett tilltänkt mordoffer.

Vem som helst kan alltså inte bli skjuten. Det krävs en koppling till kriminella nätverk och gäng. Men det kan skjutas var som helst. För många tungt gängkriminella bor inte kvar i de områden där de föddes och växte upp. Totalt sett över åren har exempelvis Vasastan och Lorensberg i centrala Göteborg varit bland de stadsdelar där det skjutits mest i Göteborg.

Läs mer:
  1. Gängland Stockholm – Rinkeby
  2. Gängland Stockholm – Husby
  3. Om gängland Göteborg – Biskopsgården
  4. Gängland Göteborg – Backa
  5. Gängland Stockholm – Botkyrka
  6. Om gängland Stockholm – Hagsätra
  7. Gängland Stockholm – Bandidos MC
  8. Gängland Stockholm – Hells Angels MC
  9. Om gängland Södertälje
  10. Gängland Stockholm – Sollentuna/Tureberg
  11. Gängland Göteborg – Hammarkullen och Hjällbo
  12. Om gängland Malmö – Satudarah MC
  13. Gängland Malmö – kriminella nätverk med ursprung i Libanon
  14. Gängland Göteborg – Bergsjön
  15. Om gängland Göteborg – Partihallarna
  16. Gängland Göteborg
  17. Gängland Norrköping och Linköping
  18. Om gängland Örebro
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!