Friande dom för mord på 16-åring

Göteborgs tingsrätt har friat en sjuttonåring som stod åtalad för mord på en sextonårig pojke i Göteborg. Tingsrätten har också friat en nittonåring som var åtalad för medhjälp till mord.

På kvällen den 11 mars 2020 mördades en sextonårig pojke på en skolgård i Länsmansgården i Göteborg. Det är visat att mordet har indirekta kopplingar till en pågående gängkonflikt i Biskopsgården. Detta då den mördade är lillebror till en ledande person i det kriminella nätverk som brukar kallas Nya Norra.

– Trots polisens stora ansträngningar för att spåra gärningsmännen kvarstår tvivel om att sjuttonåringen skulle ha varit en av gärningsmännen, säger Henrik Andersson, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Tingsrätten ogillar därför åtalet för mord. Till följd av detta ogillar tingsrätten även åtalet mot en nittonårig man för medhjälp till mord.

Däremot dömer tingsrätten sjuttonåringen till fyra månaders sluten ungdomsvård för grovt vapenbrott begånget i april 2020 och nittonåringen till villkorlig dom och böter för hot mot tjänsteman begånget i september 2020.

De två åtalade misstänktes för att ha utfört mordet som ett beställningsjobb från äldre kriminella i det gäng som idag oftast kallas Biksopsgården Södra (Jobe-falanegn, A-falangen). Utredningen visade också tecken på att de två ungdomarna manipulerats av äldre kriminella.Det hela kan enligt förundersökningen ha haft karaktären av en initiationsrit.  Enligt tingsrätten finns dock inte tillräckliga bevis för att de skulle ha utfört mordet.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!