Danmark slår knockout i VM-kvalet

De närmaste veckorna avgörs herrarnas kval inför nästa års Fotbolls-VM i Qatar. Sverige har ett relativt gott utgångsläge som ledare av sin grupp, med Spanien två poäng och Grekland hela sex poäng efter. För svenskt vidkommande handlar de två avslutande mötena om bortamatcher – mot dels Georgien 11 november och dels Spanien 14 november.

Det sannolika är att det kommer räcka med en poäng i Sevilla för att VM-biljetten ska vara klar, utan att som tvåa i gruppen tvingas till en gastkramande, direkt avgörande utslagsdrabbning. Men en varningsflagga bör nog ändå hissas inför mötet med Georgien. På Friends Arena var det med nöd och näppe som Sverige rodde hem en 2-1 seger och Georgien är, trots överraskande svaga insatser tidigare i kvalet, ingen enkel motståndare.

Danmarks superkval

Men i sammanhanget kan vi inte annat än lyfta på hatten för vårt grannland Danmark, som redan är klart för nästa års VM efter ett kval vilket formats till en enda lång framgångssaga. Laget har vunnit alla sina hittills åtta spelade matcher, och det med den mirakulösa målskillnaden 27-0! Således inte ett enda insläppt mål under 720 minuters spel och därtill med 100 procents poängutdelning. Frågan är om det överhuvudtaget i fotbollshistorien går att finna något liknande exempel?

Visst är inte Färöarna och Moldavien några landslag som direkt skrämmer slaget på sina motståndare, men varken Österrike eller Skottland är några blåbärsnationer och Israel gör från och till tämligen skapliga resultat. Höjdpunkten i det danska segertåget måste sägas vara 4-0 på Ernst-Happel- Stadion i Wien, mot ett Österrike som bara några månader senare skakade Italien i EM:s åttondelsfinal.

EM-slutspelet

Förutom VM-kvalet har dessutom Danmark i år stått för en beundransvärd insats i EM-slutspelet. Det hela började som bekant något kusligt när mittfältsdynamon Christian Eriksen i matchen mot Finland bara segnade ner livlös mitt på planen drabbad av ett plötsligt hjärtstopp. Allt stannade upp och Eriksen fördes i ilfart till sjukhus där han dock lyckades att återhämta sig. Själva den danska 0-1 förlusten hamnade efter denna händelse av naturliga skäl helt i skuggan.

Danmark kom också att resa sig, efter att i andra matchen knappt fallit med 2-1 mot det stjärnspäckade Belgien slog man i sista gruppmatchen Ryssland med hela 4-1 och säkrade därmed ett vidare avancemang. Av bara farten avfärdade man därefter det annars så svårspelade Wales med 4-0 i åttondelen och Tjeckien med 2-1 i kvartsfinalen.

I semifinalen kom man så att ställas mot England på anrika Wembley, en kraftmätning där danskarna sålde sig dyrt. Efter full tid var ställningen 1-1 och det krävdes en förlängning för att skilja lagen åt. Ju längre matchen led desto mer tillbakapressat blev dock Danmark. Engelsmännen radade upp chans på chans innan målsprutan Harry Kane, via en straff där han själv satte returen i nät, kunde avgöra tillställningen.

Lagmaskineri

Vad är då hemligheten bakom Danmarks på senare år anmärkningsvärda insatser? Dels verkar man besitta en stark moralisk sammanhållning, en kollektiv styrka där inte nyckeln står att finna i enstaka spelares spektakulära solonummer utan där det primärt är det välsmorda lagmaskineriet som visar vägen till framgång. Dessutom är försvaret en svårpasserad bastion – med förgrundsfigurerna Simon Kjaer och Anders Christensen samt Kasper Schmeichel som säker sista utpost.

Aldrig har Danmark kommit längre i VM än kvartsfinalplatsen 1998, men nästa år har vi anledning att förvänta oss ett ännu längre avancemang. Osökt för det tankarna till dansk fotbolls allra största framgång: EM-segern 1992. Minns att Danmark den gången först i elfte timmen halkade in i turneringen, efter att Jugoslavien förvägrats deltagande på grund av det där pågående inbördeskriget.

Oförglömlig är segern i semifinalen – efter ett straffsparksavgörande på Ullevi mot Nederländerna, ett Nederländerna med den stjärngnistrande stommen Gullit, Rijkard, van Basten och Koeman i spetsen. Som kronan på verket besegrades sedan Tyskland i finalen med 2-0, enda danska nederlaget i turneringen var 0-1 mot Sverige i gruppspelet.

Anders Karlsson

Läs mer om fotboll.

Liked it? Take a second to support Anders Karlsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!