Att bryta fossilberoendet kräver statliga insatser

Om vi ska klara Parisavtalets mål på max 1,5 graders global uppvärmning måste vi kraftigt minska användningen av fossilt bränsle. Det måste dessutom ske snabbt. Men det finns faktorer som gjort det möjligt förr.

Att begränsa den globala uppvärmningen till Parisavtalets mål på 1,5 grader kommer sannolikt att kräva att kol- och gasanvändningen minskar i en takt som sällan noterats i något större land. Det visar en analys av fossilbränsleanvändningen i 105 länder från 1960 och framåt.

Forskarna bakom studien har också identifierat faktorer som historiskt har möjliggjort en minskning av fossila bränslen: konkurrerande teknik, motivation att byta energikällor och effektiva statliga institutioner.

Vi använde mindre olja under oljekrisen på 1970- och 80-talen

– Tidigare studier på global nivå har visat att användningen av fossila bränslen historiskt hela tiden ökat. Så vi blev förvånade över att finna att användningen av vissa fossila bränslen, särskilt olja, faktiskt minskade ganska snabbt under 1970- och 1980-talen. I alla fall på nationell nivå i Västeuropa och andra industriländer som Japan. Det var ett svar på den energiosäkerhet som oljekrisen orsakade, säger Jessica Jewell i ett pressmeddelande. Hon är docent i energiomställning vid Chalmers tekniska högskola och en av författarna till studien.

– Det är inte den tidsperiod som vanligtvis förknippas med energiomställning, men vi tror att några viktiga lärdomar kan dras därifrån, säger Jessica Jewell.

Forskarna nämner dock inte anledningen till minskningen i industriländer på 1970- och 1980-talen. Nämligen en statligt finansierad utbyggnad av kärnkraften.

Tillsammans med kollegorna Vadim Vinichenko, postdoktor vid Chalmers och Aleh Cherp, professor vid Central European University i Österrike och Lunds Universitet, har hon undersökt om några perioder de senaste 60 åren kan uppvisa en nedgång av användningen av fossila bränslen som motsvarar den takt som behövs för att uppnå klimatmålet.

Fossila bränslen minskade under en tioårsperiod vid 147 tillfällen

De har identifierat 147 tillfällen i ett urval av 105 länder där användningen av kol, olja eller naturgas minskade med mer än 5 procent under en tioårsperiod. De jämförde sedan de identifierade perioderna med simulerade klimatscenarier. Dessa simulerar hur mycket användningen av fossila bränslen måste minska för att nå klimatmålet på 1,5 grader.

Författarna jämförde historiska exempel med en nedgång av kolanvändning i Asien i den takt som Parisavtalets mål skulle kräva. De upptäckte då att ungefär hälften av klimatscenarierna helt saknar historiska motsvarigheter. Resterande scenarier liknar enbart den historiska nedgången av oljeanvändning som noterats i Västeuropa och Japan under 1970- och 1980 talen. Det gäller också majoriteten av klimatscenarierna för minskad kolanvändning i OECD-länderna. Samt över hälften av scenarierna för minskad gasanvändning i före detta sovjetiska länder, Mellanöstern och Afrika.

Energiomställning kräver ny teknik och statlig reglering

När fossilbränsleanvändningen minskat snabbt i större länder, i en omfattning som motsvarar den nödvändiga minskningen enligt klimatscenarierna, har det inte skett av sig själv. Det har samtidigt krävt:

  • framsteg inom konkurrerande tekniker,
  • effektiva statliga institutioner som kan genomföra de nödvändiga förändringarna, samt
  • en stark motivation att ändra energisystem

för att till exempel undvika hot mot energiförsörjningen.

– Vår studie är en signal om att en tillräckligt snabb minskning av användningen av fossila bränslen är en enorm utmaning. Men det finns också lärdomar att ta tillvara från de tillfällen i historien där man kunnat uppnå snabba nedgångar på nationell nivå, säger Jessica Jewell.

Det som krävs är helt enkelt en kraftig statlig satsning på sol- och vindenergi såväl som på elfordon, batterier och vätgas.

Läs mer om omställning

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Att bryta fossilberoendet kräver statliga insatser”

  1. Man kan också jämföra andra tillfällen då statlig politik snabbt har minskat utsläpp av andra skadliga ämnen. T.ex. Japan på 70-talet, då den största utsläppsminskningen i världshistorien genomfördes på mycket kort tid, enligt Chalmers Johnson: MITI and the Japanese miracle.

    Orsaken var helt enkelt att det japanska industridepartementet bestämde sig för det, och hade stora legala möjligheter att tvinga industrin att investera i sånt som politiken bestämde.

    Den minskning av koldioxidutsläppen som behövs är förstås ännu större. Men omställningen är knappast större än när i-ländernas industriproduktion ställdes om för krigsbehov 1940.

    Och om man får döma av det exemplet kostar det inte särskilt mycket. Som bekant ledde andra världskriget till en aldrig tidigare skådad högkonjunktur. Sannolikt beroende på den omfördelning nedåt i samhällspyramiden som blev följden av att en massa gammalt kapital blev värdelöst.

Kommentarer är stängda.