Flera personer gripna för cyberattacker i Europolinsats

I en Europolinsats mot ransomware-nätverket Revil har flera personer gripits. Nätverket tros ligga bakom tusentals cyberattacker mot företag runt om i världen.

– Det här visar hur vår närvaro i Europol ger resultat. Vi har aktivt bidragit i den här operationen via utrednings- och underrättelsearbete, säger Björn Eriksson, gruppchef för komplexa cyberbrott, Noa, i ett pressmeddelande.

Europolinsatsen har i sin tur ingått i den internationella operationen Golddust. Två personer med kopplingar till det ryska ransomware-nätverket Revil, även känt under namnet Sodinobiki, greps av rumänsk polis den 4 november. Under 2021 har ytterligare tre personer gripits med koppling till det kriminella nätverket.

För svenskar är Revil främst känt för en cyberattack som i somras riktades mot tusentals företag runtom i världen. Angreppet resulterade i att hundratals svenska butiker fick sina kassasystem krypterade, däribland en stor kedja inom dagligvaruhandeln, Coop. Detta ledde till att de inte kunde ta betalt i en del butiker som tvingades stänga.

Även om de svenska förundersökningarna kring attackerna i somras är nedlagda har Polismyndigheten fortsatt att bidra genom underrättelser till operation Golddust.

– Varje polisanmälan som gjorts har bidragit till polismyndighetens arbete mot Revil och annan grov organiserad brottslighet i cybermiljöer. Därför är det viktigt att företag fortsätter polisanmäla så fort de utsätts. De ansvariga kommer att ställas inför rätta, men inte alltid i Sverige. För att kunna bekämpa grupperingar som begår brott i industriell skala, måste vi möta dem med samma kraftfulla nivå som det här samarbetet visar på, säger Björn Eriksson.

Operation Golddust

Det svenska arbetet i operation Golddust har skett via Europol. I operationen har Europol, Eurojust, Interpol, samt rättsvårdande myndigheter i Australien, Belgien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Luxemburg, Norge, Filippinerna, Polen, Rumänien, Sydkorea, Schweiz, Sverige, Kuwait, Storbritannien och USA deltagit. Även privata it-säkerhetsföretag har bidragit, bland annat genom hjälpsajten No More Ransom.

Sedan oktober 2018 är svensk polis representerade i J-CAT (Joint Cybercrime Action Taskforce) inom Europol. I samarbetet ingår 17 länder som dagligen arbetar tillsammans mot den grova organiserade brottsligheten i cybermiljö.

Läs mer om Europol

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!